Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Minimální zálohy na pojištění v roce 2018

3. 11. 2017

Všichni podnikatelé, kteří mají podnikání jako hlavní činnost, musí již od začátku podnikání platit zálohy na sociální pojištění. Minimální zálohy musí platit i ti, kteří skončili za předešlý rok v mínusu. Minimální zálohy se zvyšují již od ledna 2018. Většina ji ale zaplatí až od dubna, protože se poprvé platí až za měsíc, ve kterém odevzdávají přehled o příjmech a výdajích za předešlý rok. Pokud ale začínáte podnikat až v roce 2018, musíte platit nové zálohy už od začátku roku. Měsíční zálohy jsou splatné od 1. do 20. dne následujícího měsíce. Za každý den prodlení naskakuje penále 0,05 % z dlužné částky.

Pro rok 2018 je minimální měsíční vyměřovací základ stanovený na 7.495 Kč. Na sociální pojištění se odvádí 29,2 %, minimální záloha za příští rok tedy bude 2.189 Kč. Oproti letošku je to zdražení o 128 korun měsíčně. Ti, kteří mají podnikání jako vedlejší činnost mají minimální zálohy nižší. Pro rok 2018 pro ně bude platit minimální záloha ve výši 876 Kč (oproti letošním 825 Kč). Platí také, že v případě podnikání jako vedlejší činnosti, za první rok se zálohy na sociální pojištění neplatí a pojistné se doplatí po dodání přehledů o příjmech a výdajích. Zvýšila se také rozhodná částka pro vedlejší činnost. Tedy pokud zisk z podnikání nebude vyšší než 71.950 Kč, nemusí OSVČ platit sociální pojištění a ani pro příští rok nebude platit minimální zálohy.

Zatímco zálohy na sociální pojištění v některých případech nemusí podnikatelé platit, zálohy na zdravotní pojištění se musí zaplatit vždy. I v případě vedlejší výdělečné činnosti.

Nová výše minimálních záloh na zdravotní pojištění se musí platit od ledna 2018. Minimální záloha na zdravotní pojištění bude 2.024 Kč (oproti loňským 1.906 Kč).

Pro sociální i zdravotní pojištění však platí stejně - pokud po dodání přehledů a výdajů vyjde najevo, že odvedené zálohy neodpovídají reálným ziskům, musí podnikatel částku pojišťovně doplatit. Naopak, pokud zaplatí více, pojišťovna mu peníze vrátí.

Pokud si nevíte rady s vedením účetnictví, kontaktujte odborníky.

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o