Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Otcovská dovolená podle novely o nemocenském pojištění

23. 6. 2017

Od ledna příštího roku nabude účinnosti novela o nemocenském pojištění, která obsahuje novinku známou jako otcovská dovolená. Začíná tedy být jasnější, kdo na ni dosáhne a koho se naopak týkat nebude.

Otcovská dovolená, oficiálně otcovská poporodní péče, má za cíl posílit vazby mezi dítětem a oběma rodiči a zároveň zapojit otce do péče o novorozence. Přestože se vžilo označení „dovolená“ jedná se o dávku z nemocenského pojištění, proto na její čerpání musí vzniknout nárok. Nárok na „otcovskou“ má:

  • otec dítěte = muž zapsaný na matrice do knihy narození jako otec dítěte
  • náhradní otec dítěte, které nedosáhlo ke dni převzetí 7 let

Naopak na dávku nemá nárok matčin druh, který o dítě pečuje i v případě, že dítě otce nemá (např. zemřel).

Na otcovskou dovolenou budou mít nárok i OSVČ, pokud budou minimálně tři měsíce, které bezprostředně navazují nástupu na otcovskou, účastné na nemocenském pojištění. Totéž platí pro zahraniční zaměstnance. Na otcovskou je možné nastoupit v období 6 týdnů od narození / převzetí do péče dítěte. Otec má nárok jen na jednu dávku i při narození vícerčat / převzetí více dětí. Nárok na otcovskou nemají pojištěnci ve vazbě, odsouzení a ve výkonu zabezpečovací detence. Podpůrčí doba otcovské je jeden týden. V případě, že by dítě bylo po celou dobu šestinedělí umístěno ve zdravotnickém zařízení, nemůže být otcovská čerpána. 

Co je bráno jako účast na nemocenském pojištění?

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o