Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Nový web má podnikatelům pomoci s hlídáním termínů a povinností

27. 9. 2017

Poslaneckou sněmovnou prošel návrh na vytvoření webu, který by sdružoval povinnosti, které podnikatelům plynou z právních norem. Aplikace s názvem Právní elektronický systém získala zkrácené označení PES. Její demoverzi připravila Hospodářská komora již loni. Díky jejímu zlegalizování získá přístup do registru osob. Podnikatelé by se do aplikace přihlašovali pomocí datové schránky. Aplikace bude obsahovat jednotlivé povinnosti podnikatele včetně konečných termínů. Jakmile se bude některý termín blížit, odešle aplikace podnikateli e-mail nebo zprávu na mobilní telefon.

V současné době je v demoverzi nahráno deset zákonů v četně živnostenského zákona. První podnikatelé by ji měli vyzkoušet mezi říjnem a listopadem. Návrh zákona počítá, že do 1. ledna 2019, kdy končí první vlna spouštění aplikace, bude spravovat 13 zákonů - zejména univerzální normy důležité pro každého podnikatele. Kompletní by aplikace měla být až do konce roku 2022.

Efektivitu systému by mělo přidat ustanovení, které orgánům veřejné moci zakazuje ukládat státní správě sankce za nesplnění povinností, které nebudou zpracovány do přehledně strukturované přílohy. Právě z těchto strukturovaných příloh se budou načítat údaje do aplikace PES. PES by měl podnikatelům ušetřit 43 miliard korun ročně. Podle průzkumů věnují podnikatelé administrativě 1,5 až 2 dny. Pokud by tuto dobu věnovali tvorbě HDP, podpořili by růst ekonomiky.

Užívání aplikace bude zpoplatněno. Malého podnikatele by provoz měl stál cca tisíc korun ročně, náklady velkých podniků se mohou vyšplhat až na 20 tisíc korun.

Velkou administrativní zátěž pro podnikatele představuje i účast ve statistických zjišťováních

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Maßgeschneiderte Lösung für Kunden

Die Gesellschaft Tigra bemüht sich immer, die Kundenwünsche und Anforderungen sowie ihre Gewohnheiten zu berücksichtigen. Zusammen können wir also eine maßgeschneiderte Lösung für Ihre Gesellschaft ausdenken – von der Buchhaltung, die voll in unserer…

Hochwertige Software - Grundlage

Die Gesellschaft Tigra benutzt nur hochwertige und lizenzierte Software und System mit Cloud, so dass alles online gelöst wird und überall zugänglich ist. Diese Lösung ist trotzdem sehr sicher, weil es dabei eine ähnliche Verschlüsselung wie bei Banksystemen genutzt…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o