Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Sezóna brigád se blíží. Tipy pro zaměstnavatele i brigádníky.

24. 5. 2017

Již v červnu začíná doba dovolených a s ní i potřeba pracovních posil v podobě brigádníků. Nejčastěji se sezónní výpomoc hledá v oblastech stavebnictví, zemědělství a gastronomii. Jak sezónu brigád pokrýt ke spokojenosti zaměstnavatele i zaměstnance?

Myslete dostatečně dopředu

Léto představuje v některých oborech výrazně vyšší pracovní zátěž. Do toho si stávající zaměstnanci budou vybírat dovolenou. Zaměstnavatelé navíc musí počítat s nejnižší nezaměstnaností od roku 2008, takže zájemců bude méně než v uplynulých letech. Shánět výpomoc je tedy dobré začít dostatečně dopředu.

Stejně tak na straně zájemce o brigádu není nač čekat. Očekává se sice, že nabídek bude letos dostatek, ale při včasné domluvě si může brigádník kombinovat zaměstnání tak, aby vydělal co možná nejvíce.

Placení daně u brigádníků

Brigádníci zpravidla pracují na dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce. DPČ  je vhodná pro úvazky, které jsou dlouhodobé (jedna dohoda může trvat i 52 týdnů), ale práce není časově příliš náročná (maximum je 20 hodin týdně). Z příjmů od 2.500 Kč se navíc odvádí zdravotní a sociální pojištění. Typickým příkladem, kde se DPČ využívá, je úklidová činnost.

U DPP se naopak pojištění neplatí u příjmů do 10.000 Kč měsíčně a brigádník může pro jednoho zaměstnance pracovat maximálně 300 hodin ročně. V případě zaměstnání na DPP u více zaměstnavatelů současně, platí limit 10.000 Kč u každého. U jednoho zaměstnavatele musí být podepsáno prohlášení k dani. Z tohoto příjmu se neplatí 15 % daň. U všech ostatních je třeba daň odvést. Pokud v jednom měsíci pracuje současně pro více zaměstnavatelů, musí navíc podat daňové přiznání. Díky tomu je možné získat zaplacené daně zpět.

Zjistěte více o náležitostech DPP

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Maßgeschneiderte Lösung für Kunden

Die Gesellschaft Tigra bemüht sich immer, die Kundenwünsche und Anforderungen sowie ihre Gewohnheiten zu berücksichtigen. Zusammen können wir also eine maßgeschneiderte Lösung für Ihre Gesellschaft ausdenken – von der Buchhaltung, die voll in unserer…

Hochwertige Software - Grundlage

Die Gesellschaft Tigra benutzt nur hochwertige und lizenzierte Software und System mit Cloud, so dass alles online gelöst wird und überall zugänglich ist. Diese Lösung ist trotzdem sehr sicher, weil es dabei eine ähnliche Verschlüsselung wie bei Banksystemen genutzt…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o