Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Kontrolní hlášení – typy a termíny

13. 11. 2015

Blížící se zavedení kontrolních hlášení vyvolává v podnikatelích obavy a strach. Jak tedy bude podání kontrolního hlášení probíhat?

Právnická osoba má sledované období vždy jeden měsíc. Pro fyzickou osobu pak bude rozhodný termín pro podání daňového přiznání, tedy měsíc nebo čtvrtletí. Kontrolní hlášení bude muset být podáno maximálně 25 dnů po skončení období. Tedy pro právnické osoby vždy do 25. následujícího měsíce. Takto podané kontrolní hlášení bude řádné.

Pokud si ještě před termínem podnikatel uvědomí, že v hlášení je chyba, kterou potřebuje opravit, odevzdává opravné kontrolní hlášení. Podnikatel odevzdá znovu kompletní hlášení, ve kterém budou údaje doplněny nebo opraveny. Správce daně totiž bude brát zřetel jen na opravné kontrolní hlášení.

V případě, že se chyba zjistí až po termínu pro podání, nebo na ni upozorní správce daně, podává se následné kontrolní hlášení. Tuto chybu (doplnění / úprava údajů) musí podnikatel zavést do následného kontrolního hlášení a poslat správci daně do 5 dnů opět kompletní. V případě, že by k opravě nedošlo, hrozí podnikateli sankce.

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o