Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Musí zaměstnanec na služební cestu?

23. 10. 2014

Stěžují si vaši zaměstnanci, že je posíláte na služební cestu? Přečtěte si, kdo ji může ze zákona odmítnout a kdy zaměstnanec na služební cestu musí.

Dle zákoníku práce může odmítnout jet na služební cestu:

  • zaměstnankyně, která je těhotná
  • zaměstnanec pečující o dítě do věku 8 let
  • osaměle žijící zaměstnanec, který pečuje o dítě do věku 15 let
  • zaměstnanec, který prokáže, že sám a soustavně pečuje o převážně nebo úplně bezmocnou osobu

Všeobecně platí, že se zaměstnanec se zaměstnavatelem o vyslání na pracovní cestu dohodnou. To neznamená, že se budou dohadovat o každé pracovní cestě. Tato věc může vyplývat již v pracovní smlouvě.

Některé profese se služebními cestami musí počítat

U některých pozic se nepředpokládá, že by zaměstnanec jezdil na služební cesty (prodavač). V takovém případě by odmítnutí jet na služební cestu nemělo být chápané jako porušení pracovněprávního předpisu. Oproti tomu u obchodních zástupců je dojíždění za klienty a časté cestování vlastně náplní práce.

Jakmile z povahy práce vyplývá časté cestování, nebo dohoda o služebních cestách je obsahem pracovní smlouvy, nemá zaměstnanec moc prostoru k manévrování. V takovém případě by odmítnutí odjet na služební cestu mohlo vyložit jako hrubé porušení pracovní kázně a se zaměstnancem by mohl být ukončen pracovní poměr. Když už tedy na služební cestu bude zaměstnanec muset odjet, může si přečít pár tipů, jak si ji zpříjemnit.

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o