Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Náhrada mzdy za cestování na služební cestu

30. 4. 2018

Je známé, že zaměstnanci vyslaní na pracovní cestu mají nárok na různé náhrady. Nejznámější je stravné případně náhrada za jízdní výdaje. Jak se ovšem počítá mzda po dobu pracovní cesty? Má zaměstnanec nárok na náhradu mzdy i za cestu na pracovní cestu? Náleží mu mzda i pokud jede ve vlaku a vlastně nepracuje? Nebo na pracovní cestě pracuje, i když spí?

Co je bráno jako práce

Pokud se pracovní cesta protáhne na více dní, zaměstnanec logicky po celou dobu pracovní cesty nepracuje. Náhrady mzdy, zaměstnancům náleží jen za samotný výkon práce. Část dne je však vyplněna jinými činnostmi a samozřejmě také odpočinkem.

Pokud na pracovní cestě vykonáváte práci stanovenou v pracovní smlouvě i mimo běžnou pracovní dobu, náleží vám odměna za práci přesčas.Práce mimo pracovní smlouvu však jako práce přesčas brána není.

Za práci na pracovní cestě zaměstnanci nenáleží mzda, ale náhrady mzdy. Pokud například doba cestování na služební cestu spadá do běžné pracovní doby, náleží zaměstnanci náhrada mzdy. Pokud zaměstnanec cestuje na služební cestu mimo řádnou pracovní dobu, náhrada mzdy mu sice nenáleží, ale ten čas je započítávaný do nároku na cestovní náhrady.

Pokud má zaměstnanec v pracovní smlouvě řízení vozidla (např. řídí tzv. referentské vozidlo), počítá se mu jako výkon práce i cesta na služební cestu (samozřejmě pokud cestuje vozem).

Uveďme příklad

Zaměstnanec má řádnou pracovní dobu od 8 do 16:30. Cesta na služební cestu mu trvá dvě hodiny.

Na služební cestu vyjíždí v 7 hodin a zpět se vrátí ve 20 hodin. Za předpokladu, že se na cestu zpět vydal ihned po ukončení výkonu práce, pracoval do 18 hodin.

Náhradu mzdy tedy dostane za deset hodin práce (včetně přesčasů). Na stravné má ovšem nárok za 13 hodin - tedy minimálně 119 Kč.

Zjistěte více o náhradách na služební cestě.

 

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o