Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Danění mezd českých zaměstnanců je osmé nejvyšší ze zemí OECD

19. 4. 2017

Než zaměstnanec dostane svou čistou mzdu, je z ní odvedené povinné zdravotní (9 %) a sociální (4,5 %) pojistné. Další a větší část pojistného odvádí také zaměstnavatel (25 % zdravotní pojištění a 6,5 % sociální pojištění). Právě tyto odvody a tedy i rozdíl mezi čistou mzdou zaměstnance a náklady zaměstnavatele jsou osmé největší z členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

U bezdětného a svobodného zaměstnance s průměrnou mzdou tak rozdíl mezi čistou mzdou a náklady zaměstnavatele činí přes 40 %. Nejvyšší zdanění práce mají zaměstnanci v Belgii, kde výše zmíněný rozdíl je 54 %. Vyšší zdanění kromě Belgie je i v Německu (49,4 %), v Maďarsku (48,2 %), ve Francii (48,1 %), v Itálii (47,8 %), v Rakousku (47,1 %) a ve Finsku (43,8 %).

Naopak nejnižší zdanění mezd mají zaměstnanci v Chile (7 %), na Novém Zélandu (18 %) a v Mexiku (20 %).

Pokud bychom však porovnávali zdanění se zeměmi Evropské Unie, je zdanění zpravidla vyšší. Důvodem jsou vyšší náklady na sociální pojištění. Ruku v ruce s vyšším zdaněním však jsou také vyšší důchody a nemocenské dávky.

Jaké další položky určují výslednou čistou mzdu?

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o