Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Účtování daru , který firma sama koupila. Jak je to s DPH?

23. 12. 2015

V průběhu plesové sezóny dostávají podnikatelé několik možností, jak optimalizovat daně, pomocí darů do tomboly. V případě, že se firma rozhodne poskytnout do tomboly něco, co dříve sama koupila, v účtování postupuje následovně.

Nejprve je třeba pamatovat na věcnou a hodnotnou podmínku daru.

Hodnota daru se posuzuje podle aktuální tržní ceny (v případě produktu nového), nebo odhadu aktuální hodnoty na základě stavu zboží. Pokud by firma chtěla darovat majetek, který vyřazuje jako odepsaný, nemůže si o jeho hodnotu snížit základ daně. Prodejní cena pak snižuje základ daně a DPH z toho produktu se uvádí jako daňový náklad.

Na vědomí je třeba brát také, že dary můžeme snížit daňový základ maximálně o 5 %. V případě, že by dar byl věnovaný do školství, je možné snížení o dalších 5 %. 

Přehled toho nejdůležitějšího o účtování darů

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o