Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Nezapomeňte zaplatit daň z nemovitosti

2.6.2014

Blíží se konec května a s ním i termín splatnosti daně z nemovitosti. Tu musí poplatníci zaplatit do 2. června. Na ty, kteří se s platbou zpozdí, čeká penále.

Čekejte složenku k dani z nemovitosti

Finanční úřad rozeslal v průběhu května složenky poplatníkům, kteří si v lednu podali daňové přiznání k dani z nemovitosti. „Dnes by měli složenky mít všichni, pokud tomu tak není, obraťte se na finanční úřad,“ radí Jan Vaněk z účetní firmy Tigra.

Kdy platit daň z nemovitosti

Na rozdíl od daně z příjmu se daň z nemovitosti platí na rok dopředu. Lednové podání přiznání k dani z nemovitosti máte za sebou, teď vás čeká zaplacení daně. Letos připadá poslední termín k zaplacení požadované částky na 2. června.

Platíte-li daň do výše pět tisíc korun, musíte ji zaplatit celou najednou. Je-li daň vyšší, můžete ji rozdělit do dvou stejně velkých splátek, které vepíšete do složenky. První splátku musíte uhradit do 2. června, druhou do 1. prosince. „Výjimkou z těchto termínu jsou zemědělci a chovatelé ryb, pro které postačí daň uhradit do 1. září, v případě druhé splátky do 1. prosince 2014,“ říká k tomu odborník na účetnictví z firmy Tigra.

Plaťte z pohodlí domova

Vyčíslenou daň můžete zaplatit pomocí složenky, kterou jste obdrželi. Nebo na pokladně finančních úřadů. Využít můžete i bezhotovostní převod. Pokud však budete hradit daň převodem, dejte si pozor na konstantní symbol. Na složence je uvedeno číslo 1149, do internetového bankovnictví je však potřeba zadat symbol 1148.

Penále za pozdní zaplacení daně

Může se stát, že někteří z poplatníků promeškají včasný termín zaplacení daně z nemovitosti. „Pokud je zpoždění platby daně z nemovitosti do pěti dnů, zpravidla vám to úředníci odpustí,“ upřesňuje Vaněk. Po této lhůtě vám hrozí pokuta pět set korun a penále roste o 0,05% z výše daně za každý den prodlení. V extrémním případě může tato částka narůst až do výše 300 tisíc korun. Proto nenechte zaplacení daně na poslední chvíli. 

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o