Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Minimální mzda v Evropě pro rok 2014

3. 10. 2014

Od 1. ledna 2015 v České republice dojde k navýšení minimální mzdy na 9200 Kč. Jaká je tato úroveň v porovnání s ostatními státy Evropy?

Nejvyšší minimální mzda je v Lucembursku. Její hodnota je 1921 EUR, tedy okolo 52,5 tisíc Kč. S relativně velkým odskokem je na druhém místě Belgie s 1502 EUR, což je v přepočtu 41 tisíc Kč. TOP 3 v Evropě uzavírá Nizozemsko, kde je minimální mzda na 1486 EUR, tedy v přepočtu 40,5 tisíc Kč.

Česká republika se z 20 zemí EU, které mají minimální mzdu, nachází na 17. místě. Pokud nedojde k navýšení v Maďarsku, které je před námi s necelými 9 tisíci, posuneme se na 16. místo. Tři země s nejnižší minimální mzdou v EU jsou Litva (7884 Kč), Rumunsko (5136 Kč) a Bulharsko (4748 Kč).

Z 28 zemí EU minimální mzda není stanovena v Německo, Rakousku, Švédsku, Finsku, Dánsku, Itálii na Maltě a na Kypru. Všeobecně se dá říct o mzdě ve Skandinávských zemích,  že zaměstnanci vykonávající pomocné práce mají poměrně vysokou mzdu a rozdíly ve mzdách patří mezi nejnižší na světě.

V České republice ovšem není jediným určujícím faktorem minimální mzda, ale také zaručená mzda, která je rozdělena do osmi mzdových skupin dle náročnost a odpovědnosti práce.

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Tigra не сыграет с вами первоапрельскую шутку

Первое апреля, внушающий трепет день подачи финансовой отчетности наступил. Как в этом участвовала ваша бухгалтерская фирма? Не сыграла с вами первоапрельскую шутку? Если вы не уверены в качестве ее услуг, смените ее! Без колебаний обращайтесь в компанию Tigra, которая сочетает в себе как…

Качественное программное обеспечение – это основа

Компания Tigra использует только качественное лицензированное программное обеспечение и систему на основе облачной инфраструктуры, предоставляющие возможность онлайн-решения и доступа из любой точки. Тем не менее это решение очень безопасно, поскольку используется шифрование, подобное шифрованию в…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o