Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Odbory chtějí po firmách povinné příspěvky na důchod

15. 9. 2017

Odbory přišly s návrhem, aby zaměstnavatelé víc než dosud přispívali na důchody. To by ale také znamenalo vyšší zdanění mezd, které je už nyní šesté nejvyšší ze zemí Evropské Unie.

Zaměstnavatelé by měli povinně přispívat zaměstnancům do třetího pilíře penzijního spoření. Nejdříve by se povinnost týkala rizikových profesí, později by se rozšířila i na absolventy. Zaměstnavatel by měl přispívat ve výši 6 % z vyměřovacího základu. Ekonomové si tento krok dokáží představit u rizikových profesí, ale jen těžko u absolventů. Mezi rizikové profese se počítají zaměstnanci zařazení v kategorii 3 a 4, tedy hutní pracovníci, noční vrátní, ale i skladníci nebo maséři. Naopak v případě příspěvků absolventům by to pro zaměstnavatele znamenalo ještě větší finanční zátěž při zaměstnávání pracovníků, kteří si hledají první zaměstnání.

V současné době pobírá příspěvek na penzijní pojištění necelý milion zaměstnanců, tedy asi jen pětina z těch, kteří si na penzi střádají. Povinnost by také měla výši příspěvku výrazně zvednout. V součané době je průměrný příspěvek od zaměstnavatele 823 Kč měsíčně. Negativa zmíněného návrhu jsou jasná. Česká republika má už nyní nejvyšší sociální pojištění placené zaměstnavatelem v Evropě. Povinné příspěvky by daňovou zátěž ještě zvýšili. Pro nutnost reformy třetího pilíře se vyslovila i důchodová komise vlády. Jestli však bude mít právě tuto podobu uvidíme po volbách.

Příspěvek na penzijní připojištění patří mezi nejžádanější zaměstnanecké benefity. Je do jisté míry (50.000 Kč) osvobozený od daně z příjmů. Neodvádí se z něj ani zdravotní ani sociální pojištění. 

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Tigra не сыграет с вами первоапрельскую шутку

Первое апреля, внушающий трепет день подачи финансовой отчетности наступил. Как в этом участвовала ваша бухгалтерская фирма? Не сыграла с вами первоапрельскую шутку? Если вы не уверены в качестве ее услуг, смените ее! Без колебаний обращайтесь в компанию Tigra, которая сочетает в себе как…

Качественное программное обеспечение – это основа

Компания Tigra использует только качественное лицензированное программное обеспечение и систему на основе облачной инфраструктуры, предоставляющие возможность онлайн-решения и доступа из любой точки. Тем не менее это решение очень безопасно, поскольку используется шифрование, подобное шифрованию в…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o