Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Dlouhodobé zahraniční pracovní cesty

30. 10. 2015

Pokud zahraniční služební cesta trvá déle, než několik týdnů, musí zaměstnanec a zaměstnavatel respektovat také zákonitosti země, kam je vysílán.

Některé země vyžadují od zahraničních pracovníků vyřízení pracovního povolení i povolení k pobytu. Důležitým aspektem je také vyřešení zdravotního pojištění. V zemích v rámci Evropské Unie se po určité době na zaměstnance vztahuje pracovněprávní úprava státu, ve kterém je služební cesta vykonávána. Jedná se například i o výši minimální mzdy nebo dodržování přestávek. Ale jen v případě, že by nové podmínky byly pro zaměstnance výhodnější.

Pokud bude zaměstnanec dlouhodobě na zahraniční pracovní cestě, zaměstnavatel v České republice za něj musí stále vést evidenci mzdové agendy, srážet a odvádět zálohy a platit sociální a zdravotní pojištění. Pokud by však odváděl daně z příjmu v cizí zemi, je pro zaměstnavatele výhodné, když požádá finanční úřad, aby za něj nemusel srážet zálohy.

Co se týká zdravotního a sociálního pojištění. Pokud zahraniční služební cesta bude kratší než 48 měsíců a bude probíhat v zemích v rámci EU, musí zaměstnanec se zaměstnavatelem společně podat žádost o vystavení potvrzení o příslušnosti k právním předpisům sociálního zabezpečení. Toto potvrzení jim bude vydáno a na jeho základě, bude zaměstnanec nadále pojištěn v rámci českého sociálního systému.

Na jaké náhrady má zaměstnanec nárok během zahraniční služební cesty?

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Tigra не сыграет с вами первоапрельскую шутку

Первое апреля, внушающий трепет день подачи финансовой отчетности наступил. Как в этом участвовала ваша бухгалтерская фирма? Не сыграла с вами первоапрельскую шутку? Если вы не уверены в качестве ее услуг, смените ее! Без колебаний обращайтесь в компанию Tigra, которая сочетает в себе как…

Качественное программное обеспечение – это основа

Компания Tigra использует только качественное лицензированное программное обеспечение и систему на основе облачной инфраструктуры, предоставляющие возможность онлайн-решения и доступа из любой точки. Тем не менее это решение очень безопасно, поскольку используется шифрование, подобное шифрованию в…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o