Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Senátoři chtějí zvýšit starobní důchod více lidem

21. 8. 2018

Jednotlivými čteními proplouvá novela zákona o důchodovém pojištění. Ta obsahuje mimojiné zvýšení základní výměry důchodů a také jednorázové navýšení důchodu o 1.000 Kč penzistům starším 85 let. Hlavní důvody pro navýšení jsou dva - tito lidé mají nejnižší důchody a zároveň nejvyšší výdaje na zdravotní péči a sociální služby.

Poslanecká sněmovna návrh novely v této podobě schválila, Senát jej však vrátil s pozměňovacím návrhem. Navýšit důchod o 1.000 Kč všem, kteří jsou ve starobním důchodu více jak 25 let. Tato úprava by měla pomoci zejména ženám se dvěma a více dětmi, které odcházely do důchodu dříve než muži a dlouhodobě mají také nižší mzdu, tedy i nižší důchod. Pokud tato úprava projde, bude se týkat cca 140 tisíc žen ve věku od 78 let. Státní rozpočet by tato úprava stála další dvě miliardy k již plánovaným 14 miliardám, které by stál původní návrh novely.

Další změnou by bylo navýšení základní výměry důchodů. Ta v současné době je 9 % z průměrné mzdy. Nově by měla být 10 % z průměrné mzdy. Navýšení důchodu ovšem nebude tak výrazné, protože dojde k přeskupení poměrů mezi základní výměrou a procentní výměrou. Procentní výměru ovlivňuje počet odpracovaných let a výše výdělků. Změnou se tak sníží rozdíl mezi těmi, kteří mají nejnižší důchody a těmi, co díky vyšším mzdám pobírají důchody vyšší.

Tato změna by tedy důchodcům s průměrným důchodem 12.300 Kč přinesla asi 300 Kč měsíčně. Další navýšení by jim měla přidat valorizace, ve které se odráží růst mezd a indexu spotřebitelských cen. Na začátku roku 2018 tak došlo k navýšení důchodů o 475 Kč.

Podle poslanců je velice důležité, aby novela byla projednána a schválena co nejdříve. Ministryně práce a sociálních věcí uvedla, že i pro ni je navýšení důchodů prioritní, ale přikláněla by se k původní variantě návrhu. Podle ní totiž ČSSZ nemá software, který by sledoval oněch 25 let ve starobním důchodu. Zároveň také přiznala, že ohrožení chudobou se týká nejvíce právě seniorek. A to kvůli nižším mzdám i faktu, že žijí v průměru o šest let déle než muži a v posledních letech života na nich leží nejvyšší finanční zátěž.

Lidé ve starobním důchodu si mohou téměř bez omezení přivydělávat. 

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Tigra не сыграет с вами первоапрельскую шутку

Первое апреля, внушающий трепет день подачи финансовой отчетности наступил. Как в этом участвовала ваша бухгалтерская фирма? Не сыграла с вами первоапрельскую шутку? Если вы не уверены в качестве ее услуг, смените ее! Без колебаний обращайтесь в компанию Tigra, которая сочетает в себе как…

Качественное программное обеспечение – это основа

Компания Tigra использует только качественное лицензированное программное обеспечение и систему на основе облачной инфраструктуры, предоставляющие возможность онлайн-решения и доступа из любой точки. Тем не менее это решение очень безопасно, поскольку используется шифрование, подобное шифрованию в…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o