Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Dlouhodobé zahraniční pracovní cesty

30. 10. 2015

Pokud zahraniční služební cesta trvá déle, než několik týdnů, musí zaměstnanec a zaměstnavatel respektovat také zákonitosti země, kam je vysílán.

Některé země vyžadují od zahraničních pracovníků vyřízení pracovního povolení i povolení k pobytu. Důležitým aspektem je také vyřešení zdravotního pojištění. V zemích v rámci Evropské Unie se po určité době na zaměstnance vztahuje pracovněprávní úprava státu, ve kterém je služební cesta vykonávána. Jedná se například i o výši minimální mzdy nebo dodržování přestávek. Ale jen v případě, že by nové podmínky byly pro zaměstnance výhodnější.

Pokud bude zaměstnanec dlouhodobě na zahraniční pracovní cestě, zaměstnavatel v České republice za něj musí stále vést evidenci mzdové agendy, srážet a odvádět zálohy a platit sociální a zdravotní pojištění. Pokud by však odváděl daně z příjmu v cizí zemi, je pro zaměstnavatele výhodné, když požádá finanční úřad, aby za něj nemusel srážet zálohy.

Co se týká zdravotního a sociálního pojištění. Pokud zahraniční služební cesta bude kratší než 48 měsíců a bude probíhat v zemích v rámci EU, musí zaměstnanec se zaměstnavatelem společně podat žádost o vystavení potvrzení o příslušnosti k právním předpisům sociálního zabezpečení. Toto potvrzení jim bude vydáno a na jeho základě, bude zaměstnanec nadále pojištěn v rámci českého sociálního systému.

Na jaké náhrady má zaměstnanec nárok během zahraniční služební cesty?

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Tigra will not play Fool's Day jokes on you

April 1st, the day of feared accounting deadlines is here. How did your accounting company handle the closing date? Did it play a Fool's Day joke on you? If you are not sure about its services, change it! Do not hesitate to contact Tigra, a company that connects serious approach and more than 20…

Custom Solutions Tailored to Our Clients' Needs

Tigra always tries to fully respect its client's wishes, requirements and customs. Together, we can find a solution that will be precisely tailored to the needs of your company - from book keeping, which will be fully in our competence, to book keeping at our client's site. Let Tigra tailor a…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o