Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Co obnáší vzít si hypotéku na firmu

21. 11. 2014

Každá firma se může dostat do situace, kdy bude potřebovat firemní hypotéku. Ať už se rozhodne pořídit si vlastní kancelářské prostory, nebo postavit novou výrobní halu. Jaké jsou okolnosti získání firemní hypotéky? A jaké jsou rozdíly oproti běžné hypotéce pro fyzické a právnické osoby? Co musíte zvážit před zažádáním?

Účel firemní hypotéky

Důležitá věc, kterou musíte řešit při žádání, je účel hypotéky. „Firma může peníze použít například na rekonstrukci nemovitosti, novostavbu, koupi nemovitosti, změnu bytového domu na dům rodinný, přestavbu nemovitosti, připojení nemovitosti k veřejným sítím nebo na nákup zařízení,“ uvádí Jan Vaněk z účetní firmy Tigra. Dále pak záleží na tom, za jakým účelem bude firma nemovitost využívat – kancelářské prostory, výrobní haly nebo sklady. Je potřeba si pohlídat, jestli banka nelimituje hypotéku účelem. Některé poskytnou peníze na všechny výše zmíněné účely, některé třeba jen na nákup, opravu a výstavbu nemovitosti.

Výše podnikatelské hypotéky

Maximální výše firemní hypotéky není tabulkově dána. Důležité je, jakou část ceny nemovitosti je společnost schopná pokrýt z vlastních prostředků a jakou část si chce půjčit od banky. Zpravidla bývá maximální výše krytí hypotékou 70 %, tzn., že žadatel o hypotéku musí 30 % z hodnoty nemovitosti (nebo rekonstrukce, přestavby…) najít ve vlastních zdrojích. Je to samozřejmě jen obecný a tabulkový příklad. Poskytovatelé firemních hypoték ke každé žádosti přistupují individuálně, a proto se může stát, že některému klienty hypotéku poskytnou i se 100% krytím.

Co může snížit hodnotu úvěru

Jak soukromé, tak podnikatelské hypotéky jsou posuzované podle schopnosti splácet. Obzvláště u soukromých hypoték mohou hrát roli faktory, které jsou zatížené povinností splácet – jako kreditní karta nebo kontokorent. Některé banky na ně zřetel neberou, některé jsou naopak přísné. Výši maximální měsíční splátky u hypotéky totiž můžou snížit až o maximální splátku na kreditní kartě. To může být snížení o stokoruny nebo tisícikoruny měsíčně, které v celkové výši hypotéky můžou znamenat statisíce.

Úroky u firemních hypoték

Abyste se dozvěděli přesnou výši úroku, musíte bance poskytnout konkrétní informace o společnosti, jako jsou:

  • základní údaje o společnosti,
  • daňová evidence za poslední (většinou) 3 roky,
  • účetní uzávěrky,
  • finanční plán na dobu úvěrové angažovanosti,
  • podnikatelský záměr podepsaný statutárním orgánem společnosti, potvrzení o bezdlužnosti na Finančním úřadu a spoustu dalších dokumentů.

Obecně jde říct, že výše úroků u firemních hypoték je vyšší o více než 1 % než osobní hypotéky. Tzn., že když u osobních hypoték jsou úroky na rekordně nízké úrovni (2,2 %) i úroky u firemních hypoték jsou nižší, než bývaly (3,5 %). Na tento úrok ovšem nedosáhne každý. Pro banku je směrodatné, jak dlouho s ní společnost spolupracuje, jak velké jsou finanční pohyby a samozřejmě i dlouhodobá pověst firmy. Dalším faktorem, který ovlivňuje výši úroku je fixní doba, po kterou bude výše úroku garantovaná. Nejnižší úroky bývají v průměru při fixaci na 4 nebo 5 let.

Výše poplatků

Rozhodujícím faktorem pro výběr banky může být výše poplatků. Největším poplatek je za zpracování a vyhodnocení žádosti o úvěr. Ten může být i 1 % z požadované výše úvěru. Je jednorázový a nevratný, a to i v případě, že banka žádost zamítne. Pravidelný poplatek je měsíční za vedení účtu. Výrazným poplatkem také může být změna podmínek hypotéky, ten se totiž pohybuje také okolo 0,7 % výše úvěru.

Srovnání jednotlivých bank:

Banka

Žádost o úvěr

Fixace úroku

Vedení účtu

Česká spořitelna

0,5 – 2 %, min. 5000 Kč

1 – 5 let

300 Kč

Komerční banka

1 % min. 10000 Kč

1 – 10 let

600 Kč

Podnikatelská hypopůjčka

indiviuálně

1 – 10 let

neuvádí

UniCredit Bank

Podání žádosti zdarma

Fixní

300 Kč

 

Ostatní banky mají u jednotlivých metrik uvedeno individuální.

Hypotéka na firmu nebo podnikatele?

Pokud jste majitelem firmy a zvažujete vzít si hypotéku, jistě řešíte, jestli je výhodnější osobní nebo firemní hypotéka. Odpověď není jednoznačná. Osobní hypotéka se pohybuje v nižších částkách než podnikatelská. I zde není jasně stanovena maximální výše hypotéky. Banka posuzuje příjmy žadatele, současné výdaje, jakou výši splátky je ochotný a schopný zaplatit, ale také jeho rodinný stav.

Například jednotlivec, který si vydělává měsíčně 30 000 Kč a v současné době nic nesplácí, může získat úvěr i ve výši 5 milionů (splatnost 40 let, úrok 2,5 % s 3letou fixací).

Co se týká účetního hlediska, obě varianty vychází podobně. „Firma si může z nákladů odečíst úroky z hypotéky, popřípadě i poplatky spojené s hypotečním úvěrem. Samozřejmě nákladem jsou i odpisy pořízené nemovitosti a doba odpisování se řídí charakterem užití stavby,“ říká Jan Vaněk z účetní firmy Tigra.

A v případě, že by na sebe vzal hypotéku podnikatel? „ U osobní hypotéky lze uplatnit úroky jako odpočet od základu daně a to jako odečitatelnou položku při úvěru na bytové účely nebo jako náklad v případě nájmu,“ odpovídá Vaněk.

Závěrem se dá říci, že podnikatelská hypotéka je velice individuální záležitost a vždy je potřeba se poradit se zkušenými poradci

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Tigra will not play Fool's Day jokes on you

April 1st, the day of feared accounting deadlines is here. How did your accounting company handle the closing date? Did it play a Fool's Day joke on you? If you are not sure about its services, change it! Do not hesitate to contact Tigra, a company that connects serious approach and more than 20…

Custom Solutions Tailored to Our Clients' Needs

Tigra always tries to fully respect its client's wishes, requirements and customs. Together, we can find a solution that will be precisely tailored to the needs of your company - from book keeping, which will be fully in our competence, to book keeping at our client's site. Let Tigra tailor a…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o