Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Jaké majetkové daně musíte platit jako majitel nemovitosti

9. 9. 2014

Snem každého je mít své vlastní bydlení. Cesta k němu často bývá dlouhá a poplatkůplná. A jakmile máte byt nebo dostavěný dům, poplatky pokračují. Vztahují se totiž na vás majetkové daně.

Daň z nemovitosti

Základní je daň z nemovitosti. Ta má dvě části. Daň z pozemku, kterou platí jeho vlastník nebo pronajímatel (pronajímatel mezera pokud se jedná o pozemky Pozemkového fondu). Výše daně se spočítá násobkem 1 Kč/m2 a koeficientu, který je daný velikostí obce. Např. za stavební pozemek o velikosti 100m2 v Brně zaplatíte ročně 350 Kč.  

Druhou částí je daň ze stavby. Týká se to staveb, které jsou spojené pevným základem se zemí, a bylo na ně vydáno kolaudační rozhodnutí. Např. na tom samém pozemku budete mít byt o zastavěné ploše 50 m2. Daň ze stavby pak bude 175 Kč (m2 x koeficient obce). Výměra daně se počítá z velikosti pozemku a zastavěné plochy.

Darovací daň

Pokud Vám nemovitost někdo daruje, platíte darovací daň. Základem pro výpočet výše daně je cena darovaného majetku a povinnost ji zaplatit leží na nabyvateli (obdarovaném). Dárci jsou rozděleni do 3 skupin, přičemž příslušníci 1. a 2. příbuzenské skupiny (rodinní příslušníci) jsou od daně osvobozeni. Příslušníci 3. příbuzenské skupiny platí minimálně 7 % z hodnoty daru.

Daň z převodu nemovitosti

Pokud je na vás nemovitost převedena (prodána, pronajata), jste ručitelem za to, že prodávající zaplatí daň z převodu nemovitosti. Tato daň se netýká nově postaveného nebo nově vzniklého bytu.

Dědická daň

Do konce roku 2013 existovala také dědická daň. V případě dědického řízení tedy už neplatíte daně, ale odměnu pro notáře, která je určena hodnotou děděného majetku. Ta se zvětšuje s výší dědictví. Například při dědictví v hodnotě 100 tisíc zaplatíte notáři 2 tisíce. V případě dědictví 2 miliony pak zaplatíte přes 16 tisíc.

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Tigra will not play Fool's Day jokes on you

April 1st, the day of feared accounting deadlines is here. How did your accounting company handle the closing date? Did it play a Fool's Day joke on you? If you are not sure about its services, change it! Do not hesitate to contact Tigra, a company that connects serious approach and more than 20…

Custom Solutions Tailored to Our Clients' Needs

Tigra always tries to fully respect its client's wishes, requirements and customs. Together, we can find a solution that will be precisely tailored to the needs of your company - from book keeping, which will be fully in our competence, to book keeping at our client's site. Let Tigra tailor a…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o