Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Senátoři chtějí zvýšit starobní důchod více lidem

21. 8. 2018

Jednotlivými čteními proplouvá novela zákona o důchodovém pojištění. Ta obsahuje mimojiné zvýšení základní výměry důchodů a také jednorázové navýšení důchodu o 1.000 Kč penzistům starším 85 let. Hlavní důvody pro navýšení jsou dva - tito lidé mají nejnižší důchody a zároveň nejvyšší výdaje na zdravotní péči a sociální služby.

Poslanecká sněmovna návrh novely v této podobě schválila, Senát jej však vrátil s pozměňovacím návrhem. Navýšit důchod o 1.000 Kč všem, kteří jsou ve starobním důchodu více jak 25 let. Tato úprava by měla pomoci zejména ženám se dvěma a více dětmi, které odcházely do důchodu dříve než muži a dlouhodobě mají také nižší mzdu, tedy i nižší důchod. Pokud tato úprava projde, bude se týkat cca 140 tisíc žen ve věku od 78 let. Státní rozpočet by tato úprava stála další dvě miliardy k již plánovaným 14 miliardám, které by stál původní návrh novely.

Další změnou by bylo navýšení základní výměry důchodů. Ta v současné době je 9 % z průměrné mzdy. Nově by měla být 10 % z průměrné mzdy. Navýšení důchodu ovšem nebude tak výrazné, protože dojde k přeskupení poměrů mezi základní výměrou a procentní výměrou. Procentní výměru ovlivňuje počet odpracovaných let a výše výdělků. Změnou se tak sníží rozdíl mezi těmi, kteří mají nejnižší důchody a těmi, co díky vyšším mzdám pobírají důchody vyšší.

Tato změna by tedy důchodcům s průměrným důchodem 12.300 Kč přinesla asi 300 Kč měsíčně. Další navýšení by jim měla přidat valorizace, ve které se odráží růst mezd a indexu spotřebitelských cen. Na začátku roku 2018 tak došlo k navýšení důchodů o 475 Kč.

Podle poslanců je velice důležité, aby novela byla projednána a schválena co nejdříve. Ministryně práce a sociálních věcí uvedla, že i pro ni je navýšení důchodů prioritní, ale přikláněla by se k původní variantě návrhu. Podle ní totiž ČSSZ nemá software, který by sledoval oněch 25 let ve starobním důchodu. Zároveň také přiznala, že ohrožení chudobou se týká nejvíce právě seniorek. A to kvůli nižším mzdám i faktu, že žijí v průměru o šest let déle než muži a v posledních letech života na nich leží nejvyšší finanční zátěž.

Lidé ve starobním důchodu si mohou téměř bez omezení přivydělávat. 

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Tigra will not play Fool's Day jokes on you

April 1st, the day of feared accounting deadlines is here. How did your accounting company handle the closing date? Did it play a Fool's Day joke on you? If you are not sure about its services, change it! Do not hesitate to contact Tigra, a company that connects serious approach and more than 20…

Custom Solutions Tailored to Our Clients' Needs

Tigra always tries to fully respect its client's wishes, requirements and customs. Together, we can find a solution that will be precisely tailored to the needs of your company - from book keeping, which will be fully in our competence, to book keeping at our client's site. Let Tigra tailor a…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o