Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Kdy zaměstnavatel může zrušit schválenou dovolenou?

11. 8. 2017

Termín čerpání dovolené zpravidla bývá zvolený dohodou mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Konečné slovo má dle zákoníku práce však vždy zaměstnavatel a v určitých situacích ji může zrušit nebo zaměstnance z dovolené odvolat. Termín by měl ideálně být schválen písemně, aby obě strany měly doklad pro případný spor.

V případě, kdy situace ve firmě nezbytně vyžaduje zaměstnancovu přítomnost, má zaměstnavatel právo schválené čerpání dovolené zrušit, případně zaměstnance z dovolené odvolat. Zákon však nespecifikuje, o které konkrétní situace se jedná. Je však specifikovaý způsob kompenzace nákladů. Rušení dovolené by proto mělo být opravdu jen ve výjimečných situacích.

Kompenzace pro zaměstnance

Pokud zaměstnanec má podepsané schválení čerpání dovolené, má také nárok na náhradu výdajů, které mu vznikly v souvislosti s jejím zrušením. Zaměstnavatel má povinnost proplatit například storno poplatky za zrušení objednaného zájezdu, případně další služby spojené s cestováním (jako je cestovní pojištění). Pokud by byl zaměstnanec přímo odvolaný z dovolené, má také nárok na proplacení nákladů spojených s cestou zpátky a proplacení poměrné části ceny nevyužité dovolené. K proplacení nedojde automaticky, zaměstnavatel by měl být vyzván.

Pokud by zaměstnanec byl na místě, kde není signál a není možné ho zastihnout, nemůže být nijak penalizován.

V určitých situacích může zaměstnavatel dovolenou také nařídit. Jedná se zejména o celozávodní dovolené. Zaměstnanec by měl dovolenou čerpat aspoň jednou v délce minimálně 14 dní, pokud není se zaměstnavatelem dohodnutý jinak. Nařízenou dovolenou musí zaměstnavatel oznámit minimálně 14 dní dopředu.

Pokud zaměstnanec nestíhá za rok vyčerpat dovolenou, od července si může určit sám termín čerpání dovolené z loňského roku. 

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Tigra will not play Fool's Day jokes on you

April 1st, the day of feared accounting deadlines is here. How did your accounting company handle the closing date? Did it play a Fool's Day joke on you? If you are not sure about its services, change it! Do not hesitate to contact Tigra, a company that connects serious approach and more than 20…

Custom Solutions Tailored to Our Clients' Needs

Tigra always tries to fully respect its client's wishes, requirements and customs. Together, we can find a solution that will be precisely tailored to the needs of your company - from book keeping, which will be fully in our competence, to book keeping at our client's site. Let Tigra tailor a…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o