Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Na co se zaměří finanční úřad při kontrole daňového přiznání

17. 3. 2017

Ti, kteří podávají daňové přiznání svépomocí, by si měli pořádně zkontrolovat následující položky. Každoročně je v nich nejvíce chyb. I letos se na ně finanční úřad při kontrolách zaměří.

Sleva na vyživovanou manželku / manžela

Na slevu ve výši 24.840 Kč máte nárok, pokud manžel/-ka žijící s vámi ve společné domácnosti nepřesáhl/-a příjem 68.000 Kč. Ne každý příjem se však do tohoto objemu počítá. Peněžitá pomoc v mateřství se započítává. Naopak rodičovský příspěvek patří mezi dávky sociální podpory, tedy se do příjmu nepočítají.

Započítávají se také nemocenské dávky, podpora v nezaměstnanosti nebo ošetřovné za člena domácnosti. Nezapočítají se dávky pomoci v hmotné nouzi, veškeré dávky státní sociální podpory a státní příspěvky.

Daňové zvýhodnění (sleva na dítě)

Nejčastější chybou při uplatnění daňového zvýhodnění na dítě je duplicitní uplatnění. Slevu se (ať už záměrně či nikoli) snaží uplatnit oba rodiče. Rodič, který slevu uplatňuje, by měl přikládat potvrzení od zaměstnavatele druhého rodiče, že slevu na dané dítě nezahrnuj do svého ročního zúčtování daně.

Dodanění životního či penzijního pojištění

Pokud si spoříte prostřednictvím soukromého životního pojištění nebo v tzv. III. pilíři můžete si při splnění zákonných podmínek snížit daňový základ až o 12.000 Kč za každé pojištění. Pokud však smlouvu předčasně ukončíte, budete muset částky dodanit. 

V případě nejasností se neváhejte obrátit na profesionály. 

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Tigra will not play Fool's Day jokes on you

April 1st, the day of feared accounting deadlines is here. How did your accounting company handle the closing date? Did it play a Fool's Day joke on you? If you are not sure about its services, change it! Do not hesitate to contact Tigra, a company that connects serious approach and more than 20…

Custom Solutions Tailored to Our Clients' Needs

Tigra always tries to fully respect its client's wishes, requirements and customs. Together, we can find a solution that will be precisely tailored to the needs of your company - from book keeping, which will be fully in our competence, to book keeping at our client's site. Let Tigra tailor a…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o