Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Novinky v dani z příjmu fyzických osob pro rok 2017

27. 1. 2017

Schválením vládního návrhu zákona dochází ke změnám v oblasti daní. Daňový balíček přináší zásadní změny v zákoně o daních z příjmů i v zákoně o dani z přidané hodnoty. Některé novelizované změny přichází v platnost již pro období roku 2017, některé až pro období roku 2018.

Změny v dani z příjmů fyzických osob od roku 2017

Příspěvky na penzijní připojištění a životní pojištění

  • Zvyšují se limity pro osvobození příspěvku zaměstnavatele na penzijní připojištění a životní pojištění placené zaměstnancům na 50 000 Kč ročně
  • Zvyšuje se nezdanitelná částka, kterou lze u fyzické osoby odečíst od základu daně, na penzijní připojištění na 24 000 Kč.
  • Zvyšuje se odpočet na životní pojištění na 24 000 Kč

Solidární zvýšení daně

Rozhodná průměrná mzda pro rok 2017 činí 28 232 Kč, a proto limit pro placení solidární daně za rok 2017 je 1 355 136 Kč (48×28 232 Kč).

Příjmy z kapitálového majetku (dle § 8 zákona o dani z příjmu), z pronájmu (dle § 9) nebo ostatní příjmy (dle § 10) nepodléhají placení solidární daně

Hazard

Účinnosti nabývá úprava zdanění výher z hazardních her daní z příjmů fyzických osob.Výhry z hazardních her, které nebudou osvobozeny, se budou zdaňovat v daňovém přiznání jako ostatní příjem dle § 10. Současně bude možné uplatnit výdaje prokazatelně vynaložené na dosažení těchto příjmů.

Další změny v dani z příjmů fyzických osob od 1. 4. 2017

  • Stanovení daně z příjmů fyzických osob paušální částkou
  • Do konce května 2017 bude možné požádat o stanovení daně paušální částkou pro zdaňovací období 2017. Nově si bude moct požádat i fyzická osoba se zaměstnanci.  
  • Úlevy v oblasti EET pro fyzické osoby využívající daně paušální částkou nebyly schváleny.

Zvýšení daňového zvýhodnění na dítě

Pro celý rok 2017 se zvyšuje daňové zvýhodnění na druhé, třetí a další dítě. U zaměstnanců se nová výše daňového zvýhodnění bude aplikovat podobně jako v loňském roce až od měsíce zveřejnění zákona ve Sbírce, tj. pravděpodobně ve mzdách za duben 2017, které se počítají v květnu.

Výše ročního daňového zvýhodnění na dítě na rok 2017:

13 404 Kč (1 117 Kč za měsíc) na první dítě – beze změny,

19 404 Kč (1 617 Kč za měsíc) na druhé dítě,

24 204 Kč (2 017 Kč za měsíc) na třetí a další dítě.

Zvýšené daňové zvýhodnění se bude moci použít po celé zdaňovací období 2017, půjde tedy zpětně uplatnit zvýhodnění i za měsíce leden až březen. 

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Tigra will not play Fool's Day jokes on you

April 1st, the day of feared accounting deadlines is here. How did your accounting company handle the closing date? Did it play a Fool's Day joke on you? If you are not sure about its services, change it! Do not hesitate to contact Tigra, a company that connects serious approach and more than 20…

Custom Solutions Tailored to Our Clients' Needs

Tigra always tries to fully respect its client's wishes, requirements and customs. Together, we can find a solution that will be precisely tailored to the needs of your company - from book keeping, which will be fully in our competence, to book keeping at our client's site. Let Tigra tailor a…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o