Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Jakého zboží se týká 10% sazba DPH

30. 1. 2015

Od ledna 2015 platí tři sazby DPH. Zůstávají sazby 21 % a 15 % a nová snížená sazba 10 %. Mezi často zmiňované položky, pro které platí nejnižší DPH, patří léky, knihy a nenahraditelná dětská výživa. 10% DPH platí ale i pro potraviny pro lidi trpící celiakií a fenylketonurií (potraviny které neobsahují fenylalanin – dochucovadlo potravin).

Původně byly v návrhu i dětské pleny. To by ovšem bylo v rozporu s daňovými pravidly Evropské Unie. Česká republika ovšem může vyvolat diskuzi o změně v příloze směrnice a dostat pleny do nejnižší kategorie DPH.

Podle ekonomů a ministra financí Andreje Babiše však třetí sazba komplikuje daňový systém a ideální by byla sazba pouze jedna. Jestli se skupina zboží podléhající nejnižší sazbě rozroste (v původním návrhu byly i potraviny a nealkoholické nápoje) nebo dojde k ujednocení sazby, ukáže čas.

Podívejte se, jak se vyvíjela DPH od roku 1993

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Maßgeschneiderte Lösung für Kunden

Die Gesellschaft Tigra bemüht sich immer, die Kundenwünsche und Anforderungen sowie ihre Gewohnheiten zu berücksichtigen. Zusammen können wir also eine maßgeschneiderte Lösung für Ihre Gesellschaft ausdenken – von der Buchhaltung, die voll in unserer…

Hochwertige Software - Grundlage

Die Gesellschaft Tigra benutzt nur hochwertige und lizenzierte Software und System mit Cloud, so dass alles online gelöst wird und überall zugänglich ist. Diese Lösung ist trotzdem sehr sicher, weil es dabei eine ähnliche Verschlüsselung wie bei Banksystemen genutzt…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o