Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Minimální mzda v Evropě pro rok 2014

3. 10. 2014

Od 1. ledna 2015 v České republice dojde k navýšení minimální mzdy na 9200 Kč. Jaká je tato úroveň v porovnání s ostatními státy Evropy?

Nejvyšší minimální mzda je v Lucembursku. Její hodnota je 1921 EUR, tedy okolo 52,5 tisíc Kč. S relativně velkým odskokem je na druhém místě Belgie s 1502 EUR, což je v přepočtu 41 tisíc Kč. TOP 3 v Evropě uzavírá Nizozemsko, kde je minimální mzda na 1486 EUR, tedy v přepočtu 40,5 tisíc Kč.

Česká republika se z 20 zemí EU, které mají minimální mzdu, nachází na 17. místě. Pokud nedojde k navýšení v Maďarsku, které je před námi s necelými 9 tisíci, posuneme se na 16. místo. Tři země s nejnižší minimální mzdou v EU jsou Litva (7884 Kč), Rumunsko (5136 Kč) a Bulharsko (4748 Kč).

Z 28 zemí EU minimální mzda není stanovena v Německo, Rakousku, Švédsku, Finsku, Dánsku, Itálii na Maltě a na Kypru. Všeobecně se dá říct o mzdě ve Skandinávských zemích,  že zaměstnanci vykonávající pomocné práce mají poměrně vysokou mzdu a rozdíly ve mzdách patří mezi nejnižší na světě.

V České republice ovšem není jediným určujícím faktorem minimální mzda, ale také zaručená mzda, která je rozdělena do osmi mzdových skupin dle náročnost a odpovědnosti práce.

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Maßgeschneiderte Lösung für Kunden

Die Gesellschaft Tigra bemüht sich immer, die Kundenwünsche und Anforderungen sowie ihre Gewohnheiten zu berücksichtigen. Zusammen können wir also eine maßgeschneiderte Lösung für Ihre Gesellschaft ausdenken – von der Buchhaltung, die voll in unserer…

Hochwertige Software - Grundlage

Die Gesellschaft Tigra benutzt nur hochwertige und lizenzierte Software und System mit Cloud, so dass alles online gelöst wird und überall zugänglich ist. Diese Lösung ist trotzdem sehr sicher, weil es dabei eine ähnliche Verschlüsselung wie bei Banksystemen genutzt…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o