Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Nová pravidla pro lékařskou prohlídku při vstupu do zaměstnání

15. 12. 2017

Od listopadu 2017 platí nová pravidla při financování zdravotní prohlídky při vstupu do zaměstnání. Náklady nemohou být přeneseny na zaměstnance. Zdravotní prohlídka musí proběhnout před vznikem pracovního poměru.

Zaměstnanci pracující na dohody konané mimo pracovní poměr musí na zdravotní prohlídku jen v případě, která je označena jako riziková. Zaměstnavatel zdravotní prohlídku může vyžadovat, pokud má pochybnosti o zdravotní způsobilosti uchazeče. Prohlídka však není hrazena z veřejného pojištění. Způsoby hrazení upravily změny zákona platné od 1. listopadu.

Dosud platilo, že pokud uchazeče i kvůli výsledku zdravotní prohlídky do zaměstnání nepřijmou, prohlídku hradí uchazeč. Prohlídku zaměstnavatel také nehradil v případě, že se s uchazečem dohodl, nebo to určoval jiný právní předpis. Někteří nekompromisní zaměstnavatelé prohlídky nepropláceli, někteří je propláceli i těm, které nakonec nepřijali.

Podle úpravy zákona platné od 1. listopadu, uchazeč o zaměstnání platí prohlídku jen pokud do zaměstnání nenastoupí. Pokud se jedná o prohlídku posuzující zaměstnání v noci, hradí ji zaměstnavatel vždy. Nově také prohlídka nemusí proběhnout před podpisem smlouvy, ale před začátkem pracovního poměru.

Potřebujete pomoci s vedením účetnictví? Nechte si zaslat nezávaznou kalkulaci

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Maßgeschneiderte Lösung für Kunden

Die Gesellschaft Tigra bemüht sich immer, die Kundenwünsche und Anforderungen sowie ihre Gewohnheiten zu berücksichtigen. Zusammen können wir also eine maßgeschneiderte Lösung für Ihre Gesellschaft ausdenken – von der Buchhaltung, die voll in unserer…

Hochwertige Software - Grundlage

Die Gesellschaft Tigra benutzt nur hochwertige und lizenzierte Software und System mit Cloud, so dass alles online gelöst wird und überall zugänglich ist. Diese Lösung ist trotzdem sehr sicher, weil es dabei eine ähnliche Verschlüsselung wie bei Banksystemen genutzt…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o