Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Plesy, tombola, příspěvky… a účetnictví

22. 1. 2016

Plesová sezóna se blíží a s ní i časté žádosti o přispění do zlatého hřebu plesů – tomboly. Plesy mohou pořádat různé instituce – obce, neziskové organizace, nebo podniky pro své dodavatele, zákazníky a zaměstnance. Jak řešit dary do tomboly ve firemním účetnictví?

Co lze darovat

V případě příspěvků do tomboly se nejčastěji jedná o movité věci nebo služby. Darovat však můžeme peníze, věci nemovité popřípadě majetková práva. Nezbytnou součástí procesu darování by mělo být také sepsání a podepsání darovací smlouvy. Ta je nutná, když:

  • je předmětem daru nemovitost (u tomboly nepravděpodobné)
  • u movité věci, u které nedojde k odevzdání a převzetí hned po darování
  • aspoň jedna strana smlouvu vyžaduje

„V případě, že poskytnutím daru máme v úmyslu také snížit základ daně z příjmu, je doporučeno darovací smlouvu sepisovat vždy. Umožní tak správci daně jednodušší ověření a poskytovatel daru je chráněný,“ říká Jan Vaněk z účetní firmy Tigra.

V případě, že firma chce darovat produkt, který sama nakoupila, prodejní cena produktu snižuje základ daně a DPH se uvádí jako firemní náklad

Odpočitatelné dary

V případě, že právnická osoba je požádána o příspěvek do tomboly další organizací, a splní věcnou a hodnotovou podmínku, snižuje tento příspěvek základ daně z příjmů. Věcná podmínka v případě darů do tomboly, bude splněna, pokud je dar poskytnutý: obcím, krajům, organizačním složkám státu a firmám na financování kultury.

„Hodnotová podmínka je v případě právnických osob splněna, když hodnota každého jednotlivého daru je vyšší než 2.000 Kč. Od základu daně pak lze odečíst maximálně 5 %,“ vysvětluje Vaněk.

Dar jako propagace

V případě darů hodnoty pod 500 Kč je možné je uvést do účetnictví jako náklady na reklamu. Na takovémto předmětu však musí být minimálně jeden z těchto údajů:

  • obchodní firmu poskytovatele předmětu
  • ochrannou známku poskytovatele předmětu
  • název zboží nebo služby

Zároveň produkt nesmí být předmětem spotřební daně. Jedinou výjimkou je tiché víno, tedy víno, které není šumivé a je označeno firemním logem.  Snížení základu daně pomocí těchto nákladů není limitováno.

„Dary v hodnotě od 500 do 2.000 Kč nejsou daňově uznatelným nákladem a neslouží tedy k snížení základu daně,“ upozorňuje Vaněk.

Společnost přijímá dary do tomboly

Pokud firma chystá ples, nebo větší večírek, s tombolou a přijímá dary od dodavatelů, bude muset tyto dary uvést do účetnictví jako příjmy. Nejčastěji se dary zaúčtují jako příspěvek do fondu kulturních a sociálních potřeb, ze kterého se vyplácejí zaměstnanecké benefity. Tyto příspěvky však v plné výši zvyšují základ daně z příjmu.

„Zaměstnanec pak má nárok na nepeněžní dar do hodnoty 2.000 Kč ročně, aniž by jej musel danit. Jakmile však tuto hodnotu překročí, musí nadlimitní částku zdanit a odvést z ní sociální a zdravotní pojištění,“ uzavírá Jan Vaněk z účetní firmy Tigra. 

Dary jsou jednou z možností daňové optimalizace

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Maßgeschneiderte Lösung für Kunden

Die Gesellschaft Tigra bemüht sich immer, die Kundenwünsche und Anforderungen sowie ihre Gewohnheiten zu berücksichtigen. Zusammen können wir also eine maßgeschneiderte Lösung für Ihre Gesellschaft ausdenken – von der Buchhaltung, die voll in unserer…

Hochwertige Software - Grundlage

Die Gesellschaft Tigra benutzt nur hochwertige und lizenzierte Software und System mit Cloud, so dass alles online gelöst wird und überall zugänglich ist. Diese Lösung ist trotzdem sehr sicher, weil es dabei eine ähnliche Verschlüsselung wie bei Banksystemen genutzt…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o