Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Možnosti přivýdělku během rodičovské dovolené

23. 10. 2015

Stát se rodičem je krásný, ale velký zásah do života. Většinou hlavně pro matky, které tradičně zůstávají s dítětem doma, to znamená na několik let opustit svoje zaměstnání. Může se však stát, že rodiče (abychom nediskriminovali tatínky), nechtějí, nebo nemohou zůstávat čistě na rodičovské dovolené. Buď jim jejich práce chybí, nebo potřebují více financí. Jaké jsou možnosti rodičů?

Jak nepřijít o rodičovský příspěvek?

Aby rodiče měli nárok na rodičovský příspěvek, musí být zajištěna osobní, celodenní a řádná péče o dítě. Výše příspěvku je 220.000 Kč a čerpání je rozloženo na 2, 3 nebo 4 roky. Pokud tedy rodiče zajistí dítěti celodenní péči (prarodiče, jesle apod.), mohou si během rodičovské dovolené přivydělávat. Výše tohoto přivýdělku není nijak omezená.

Začněte podnikat

Asi nejvýhodnější varianta pro ty, co před rodičovskou dovolenou nepodnikali, je s tím začít. V tomto případě sice rodič bude muset odvádět zdravotní a sociální pojištění, ale to se vypočítává z hrubého zisku. První rok tedy nemusí odvádět zálohy na pojistné. Pak je však třeba počítat s tím, že se pojistné bude doplácet zpětně.

Pokud však bude hrubý zisk nižší než 63.685 Kč, nevzniká povinnost účastnit se sociálního pojištění. Zároveň má podnikatel nárok na základní slevu na dani na poplatníka, takže v konečném součtu je možné, že výsledná daň z příjmu vyjde 0 Kč,“ říká Jan Vaněk z účetní firmy Tigra.

Návrat k dohodám

Pokud se rodič rozhodne pracovat na dohodu o provedení práce, platí pro něj stejné podmínky jako pro ostatní. Tedy, že ne tuto dohodu je možné pracovat 300 hodin pro jednoho zaměstnavatele a výdělek do 10.000 Kč nepodléhá odvodům zdravotního a sociálního pojištění.

Pracovat může během rodičovské dovolené i na dohodu o pracovní činnosti. Sociální a zdravotní pojištění se nebude odvádět v případě příjmu do 2.500 Kč. Z tohoto příjmu se odvádí 15 % srážková daň.

Můžete pracovat i u stávajícího zaměstnavatele

Jednou z možností je také zůstat pracovat u stávajícího zaměstnavatele. Jedinou podmínkou je, že musíte pracovat na jiné pozici s jinou pracovní náplní, než před nástupem na rodičovskou dovolenou. Pokud by se totiž vrátil na stejnou pozici, ukončuje tím rodičovskou dovolenou. „Pokud má rodič zájem a možnost pracovat pro stávajícího zaměstnavatele, může souběžně s již stávajícím hlavním pracovním poměrem pracovat na některou z dohod. Důležité však je, aby měl jinou pracovní náplň,“ upozorňuje Vaněk.

Výše příspěvku u dalšího dítěte

Některé maminky od přivýdělku během rodičovské dovolené odrazuje obava, že se výše mateřské u dalšího dítěte bude počítat jen z přivýdělku. To je však zbytečná obava. „Výše příspěvku se počítá ze mzdy před nástupem na mateřskou dovolenou. Pokud z přivýdělku bylo odváděno zdravotní a sociální, může se výše příspěvku zvýšit,“ uklidňuje Jan Vaněk z účetní firmy Tigra. 

Veškeré příjmy budete muset přiznat. Jaké jsou změny v daňovém přiznání pro rok 2016?

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o