Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Téměř 5.000 osob získalo příspěvek na dojíždění do zaměstnání

15. 5. 2018

V době nízké nezaměstnanosti a vysoké poptávce po pracovní síle se rozhodl firmám vypomoci i stát. V rámci podpory regionální mobility je možné zažádat úřad práce o příspěvek na dojíždění do práce, dokonce i na stěhování za prací. Největší zájem o příspěvek je v Moravskoslezském, Olomouckém a Jihomoravském kraji.

O příspěvek žádají lidé na administrativní pozice, prodavači, skladníci, floristi,výrobní a montážní dělníci, chemici, vychovatelé nebo sociální pracovníci.

Výše měsíčního příspěvku je od 1.500 do 3.500 Kč. Minimální vzdálenost pro získání příspěvku je 10 kilometrů. Nejvyšší částku získají ti, co cestují více než 50 kilometrů. Pokud prokazatelně neexistuje pravidelný spoj k zaměstnavateli do 10 kilometrů, můžou uchazeči získat příspěvek 1.000 Kč.

O příspěvek můžou zažádat uchazeči o zaměstnání, kteří jsou na úřadu práce evidováni déle než 5 měsíců, kteří by od zaměstnavatelé dostali smlouvu minimálně na šest měsíců nebo na dobu neurčitou. Práci musí najít mimo své bydliště. Nesmí se však jednat o zaměstnavatele, u kterého pracovali v předchozích 24 měsících.

Příspěvek se poskytuje maximálně na 12 měsíců a nedostanou jej lidé, kteří mají příjem více než 1,5násobek průměrné mzdy. S výjimkou pracovníků z Moravskoslezského kraje, se příspěvek netýká ani těch, co dojíždí do zahraničí.

Jednorázový příspěvek až 50.000 Kč mohou získat ti, kteří se rozhodli za zaměstnáním přestěhovat. Zatím jej získalo 130 lidí. I zde je podmínka, aby uchazeč o příspěvek byl v evidenci ÚP déle než 5 měsíců před podáním žádosti. Musí se také přestěhovat dál než 50 kilometrů vzdušnou čarou.

Ani při splnění všech podmínek nevzniká na příspěvek nárok automaticky. Žádosti jsou posuzovány individuálně podle reálných šancí uchazeče na lokálním trhu práce. Příspěvek je možné získat i opakovaně. O další příspěvek je možné zažádat po třech letech a jen v případě, že v předchozím zaměstnání, na které příspěvek získal, vydržel zaměstnanec déle než 12 měsíců.

Úřad práce prozatím o zrušení těchto příspěvků neuvažuje, přestože je v určitých obměnách nabízí i někteří zaměstnavatelé.

Úřad práce může například také uspokojit mzdové nároky zaměstnanců

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o