Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Neomluvená absence může znamenat i vyhazov

19. 1. 2018

Neomluvená jednodenní absence může zaměstnance stát až tři dny řádné dovolené. V případě delší absence dokonce i hodinovou výpověď. Pokud ve firmě fungují odbory, musí s nimi zaměstnavatel projednat, zda jde o absenci omluvenou či neomluvenou. Na stanovisko odborů však nemusí brát zřetel.

Stejně tak je jen na zaměstnavateli, jaká sankce zaměstnanci za absenci hrozí. Za den, kdy zaměstnanec není neohlášeně v práci, mu nenáleží mzda. Přistoupit také může ke krácení dovolené. Za jednodenní absenci navíc může strhnout z dovolené jeden, dva nebo i tři dny. Krácení ovšem musí nastat v rámci kalendářního roku, ve kterém k absenci došlo. Zkrátit dovolenou může i zpětně. Pokud k absenci dojde a zaměstnanec už nemá žádnou zbývající dovolenou, může zaměstnavatel ze mzdy strhnout už vyplacenou náhradu. Zaměstnanec, který má odpracovaný celý kalendářní rok, musí dostat aspoň dva týdny dovolené.

Sčítat se můžou také pozdní příchody. Pokud v rámci kalendářního roku součet pozdních příchodů dosáhne jedné pracovní směny, může zaměstnavatel také přistoupit ke krácení nároku na dovolenou. Kromě pozdních příchodů se mohou vymstít i předčasné odchody. Sčítat může i jednotlivé minuty.

V případě opakované nebo dlouhodobé absence může dojít až k rozvázání pracovního poměru. Výpověď může být s normální výpovědní dobou nebo i na hodinu. Záleží na míře porušení pracovní kázně nebo důsledcích pro zaměstnavatele. Dle rozhodnutí Nejvyššího soudu se za hrubé porušení pracovní kázně počítá neomluvená absence v délce pěti dnů.

Připomeňte si pravidla čerpání zbylé dovolené z předešlěho roku.

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o