Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Pravidla pracovní pohotovosti

29. 12. 2017

Pracovní pohotovost je stav, kdy zaměstnanec fakticky napracuje, ale je k výkonu práce připraven. Zaměstnanec má nárok na odměnu, i pokud během pohotovosti pracovat nebude. Pracovní pohotovost může být jen na jiném místě, než je pracoviště zaměstnavatele, a na kterém se se zaměstnancem dohodnul. Pokud zaměstnavatel zaměstnance v pohotovosti kontaktuje, ten se musí v domluvené době dostavit na pracoviště.

Čekat během pracovní pohotovosti na pracovišti není možné. Podle zákoníku práce je totiž pracovní dobou doba, během které je zaměstnanec přítomen na pracovišti a pracuje, nebo je k výkonu práce připravený. S výjimkou pauzy na jídlo tedy musí být jakákoli přítomnost na pracovišti také odměněna. Principem pracovní pohotovosti je připravenost k výkonu práce mimo řádnou pracovní dobu zaměstnance.

Odměna za pracovní pohotovost

Pracovní pohotovost nemůže být zaměstnanci nařízena. Souhlas může být písemný i ústní. Konkrétní podoba dohody není specifikována. Pokud zaměstnanec v době pracovní pohotovosti nepracuje, náleží mu odměna ve výši nejméně desetiny průměrného výdělku. Pokud během pohotovosti pracuje, náleží mu mzda, a protože se jedná o práci mimo běžnou pracovní dobu, má nárok i na příplatek přesčas.

Pokud je práce v rámci pracovní pohotovosti vykonávána v sobotu nebo v neděli, náleží zaměstnanci nárok také na tyto příplatky. Zákonem daný minimální příplatek činí 25 % z průměrného výdělku.

Maximální doba pracovní pohotovosti

Zákoník nijak neurčuje limity pracovní pohotovosti. Při ctění zákona je však jasné, že pracovní pohotovost nemůže držet zaměstnanec, který již přečerpal maximální množství přesčasových hodin. Základní limity přesčasů je 8 hodin týdně a 150 hodin ročně. Po dohodě se zaměstnancem je možné limity zvýšit na 208 hodin za 26 týdnů. Případně kolektivní smlouva může rozsah přesčasové práce navýšit až na 416 hodin.

Zaměstnanec by pracovní pohotovost neměl držet během čerpání dovolené nebo sick days. Ani v tomto ohledu však zákoník neklade žádná omezení.

Přečtěte si více o odměně za práci přesčas a o víkendu

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o