Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Jaké jsou dávky z nemocenského pojištění

20. 5. 2016

Nemocenské pojištění mají povinné všichni zaměstnanci, jejichž příjmy podléhají zdanění v České republice. Účastnit se nemocenského pojištění můžou i OSVČ, pro ně je však účast dobrovolná. Z účasti na tomto pojištění mu pak plynou 4 základní dávky:

1) Nemocenská – zaměstnanec nebo OSVČ má nárok na dávku v pracovní neschopnosti od 15 dne jejího trvání (maximálně 380 dní). 

2) Peněžitá pomoc v mateřství – jedná se o dávku pro matku (budoucí matku) na mateřské dovolené, která za poslední dva roky byla aspoň 270 dní účastna nemocenského pojištění. V případě narození jednoho dítěte je podpůrčí doba 28 týdnů, v případě dvou a více dětí je podpůrčí doba 37 týdnů.

3) Ošetřovné – na tuto dávku má nárok zaměstnanec, který nemůže pracovat, protože musí pracovat o nemocného člena domácnosti nebo zdravé dítě do 10 let, které nemůže chodit do školy (či jiného zařízení) z důvodu karantény, havárie nebo epidemie.

4) Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství – náleží těm matkám (budoucím matkám), které z důvodů těhotenství nebo kojení byly přeřazeny na práci s nižším platovým ohodnocením. 

Zjistěte jak se počítají dávky během pracovní neschopnosti.

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o