Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Musíte poskytnout údaje Českému statistickému úřadu?

17. 4. 2015

Stalo se Vám, že si vás nebo vaši firmu vybral Český statistický úřad, a požádal vás o vykazování aktuální situace a statistických údajů? Formuláře jsou dlouhé, času málo práce vám přijde zbytečná, a tak se můžete ptát: Musím vykazovat údaje ČSÚ? Co když to neudělám?

Odpověď na první otázku vás asi nepotěší. Statistické údaje, pokud jste o to požádáni, vykazovat musíte. Můžete se ptát, proč si je ČSÚ nevyžádá od finančního úřadu. Důvodem je, že buď finančnímu úřadu neposkytujete přesně ty informace, které ČSÚ potřebuje, nebo je finanční úřad neposkytne ČSÚ.

Proč mám vykazovat informace ČSÚ?

Vyplňování výkazů o životní situaci může být zdlouhavé, administrativně náročné a přiznejme si to otravné. ČSÚ kontruje potřebou zmiňovaných dat, která vyplývá z mezinárodních smluv nebo slouží jako opora ke zkoumanému jevu (např. kolik je podnikatelů v daném odvětví, s kolika zaměstnanci, jakou ekonomickou aktivitou apod.).

Poskytnout informace Českému statistickému úřadu je vaše povinnost, proto nedodržení této povinnosti podléhá sankcím. Ty se mohou vyšplhat až do výšky 100.000 Kč za jeden výkaz. Výkazy mají různou periodicitu, tedy v případě měsíčních výkazů se mohou sankce dostat až k jednomu milionu korun. Pokud nemáte tolik peněz, ale zároveň ani času, využijte účetní firmu, která vyplňování těchto dokumentů poskytuje v rámci služby – zastupování na úřadech.  

Výkazy Český statistický úřad

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Tigra не сыграет с вами первоапрельскую шутку

Первое апреля, внушающий трепет день подачи финансовой отчетности наступил. Как в этом участвовала ваша бухгалтерская фирма? Не сыграла с вами первоапрельскую шутку? Если вы не уверены в качестве ее услуг, смените ее! Без колебаний обращайтесь в компанию Tigra, которая сочетает в себе как…

Качественное программное обеспечение – это основа

Компания Tigra использует только качественное лицензированное программное обеспечение и систему на основе облачной инфраструктуры, предоставляющие возможность онлайн-решения и доступа из любой точки. Тем не менее это решение очень безопасно, поскольку используется шифрование, подобное шифрованию в…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o