Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Nová úprava zdanění autorských honorářů

12. 12. 2014

Autorské honoráře

Novela zákona o daních z příjmů, která začne platit od ledna 2015 zahrnuje i změnu autorských honorářů. V jakých případech se jedná o autorský honorář:

  • příjem z užití nebo poskytnutí práv z průmyslového nebo jiného duševního vlastnictví
  • příjem z autorských práv včetně práv příbuzných právu autorskému
  • příjmy z vydávání, rozmnožování a rozšiřování literárních a jiných děl vlastním nákladem

Autorský honorář v roce 2014

Od ledna 2014 platí, že autorské příjmy do 10 tisíc od jednoho plátce jsou zdaněny stržením 15% srážkové daně z příjmů. Během měsíce může však vykonávat více takovýchto prací. Z těchto příjmů neplatí plátce zdravotní ani sociální pojištění. Příjmy si může, ale nemusí zavést do daňového přiznání.

To v praxi znamenalo - pokud autoři uvedli honoráře zdaněné o srážkovou daň do daňového přiznání, měli nárok uplatnit slevu na poplatníka. Tím pádem mohl finanční úřad zaplacenou srážkovou daň vrátit. Ale ty samé příjmy museli být zároveň nahlášeny i na ČSSZ a zdravotní pojišťovnu. Tím pádem z nich muselo být odvedeno zdravotní a sociální pojištění. Pokud má autor příjmy pouze z autorskách honorářů (do 10.000 Kč) musí se nahlásit své zdravotní pojišťovně a doplatit si zdravotní pojištění.

Autorský honorář v roce 2015

Od ledna příštího roku se praxe danění autorských příjmů vrací do roku 2013. Srážková daň se tehdy odváděla u honorářů do 7 tisíc. Od roku 2015 bude platit hranice 10 tisíc korun, ale tento příjem nebude moct být uveden v daňovém přiznání. Tím pádem nebude mít nárok na vrácení srážkové daně finančním úřadem, ale nebude muset příjmy uvádět ČSSZ a zdravotní pojišťovně.

Další změnou v novele zákona o dani z příjmů je například úprava slev na dani. Přečtěte si, jaké to jsou.

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Tigra не сыграет с вами первоапрельскую шутку

Первое апреля, внушающий трепет день подачи финансовой отчетности наступил. Как в этом участвовала ваша бухгалтерская фирма? Не сыграла с вами первоапрельскую шутку? Если вы не уверены в качестве ее услуг, смените ее! Без колебаний обращайтесь в компанию Tigra, которая сочетает в себе как…

Качественное программное обеспечение – это основа

Компания Tigra использует только качественное лицензированное программное обеспечение и систему на основе облачной инфраструктуры, предоставляющие возможность онлайн-решения и доступа из любой точки. Тем не менее это решение очень безопасно, поскольку используется шифрование, подобное шифрованию в…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o