Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Změny u dohody o pracovní činnosti pro rok 2019

23. 10. 2018

Od ledna 2019 dojde k navýšení započitatelného příjmu na 3.000 Kč. To znamená, že u dohody o pracovní činnosti se bude odvádět zdravotní a sociální pojištění od 3.000 Kč, dosud byla hranice 2.500 Kč.

Na dohodu o pracovní činnosti mohou zaměstnanci pracovat pro jednoho zaměstnavatele maximálně polovinu týdenní pracovní doby, tedy 20 hodin týdně. Dohoda musí být uzavřena písemně a obsahovat sjednané práce, rozsah pracovní doby a na jakou dobu se dohoda uzavírá.

Pokud je na dohodu vykonáváno zaměstnání malého rozsahu, z příjmu se neodvádí zdravotní a sociální pojištění. Od ledna 2019 jsou zaměstnání malého rozsahu limitována příjmem 3.000 Kč. Je však důležité pamatovat, že za zaměstnance zdravotní pojištění být odvedeno musí. Pokud tedy na základě zaměstnání malého rozsahu za něj nebude odvádět zdravotní pojištění zaměstnavatel a nepatří mezi státní pojištěnce, musí si je uhradit sám.

Nové limity se týkají jen odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Limit pro uplatnění srážkové daně zůstává na 2.500 Kč. Pokud tedy v praxi dojde k navýšení odměny pracovníků na DPČ z 2.500 Kč na 2.999 Kč, nemusí z příjmu odvádět pojištění, ale místo srážkové daně jim bude automaticky sražena daň zálohová. Pokud by měl dvě taková souběžná zaměstnání, není možné mu zpracovat roční zúčtování daně a musí si podat daňové přiznání.

V současné době se jedná také o navýšení limitů pro DPP z 10.000 Kč na 11.500 Kč. Změna však nebyla dosud schválena.

 

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Tigra не сыграет с вами первоапрельскую шутку

Первое апреля, внушающий трепет день подачи финансовой отчетности наступил. Как в этом участвовала ваша бухгалтерская фирма? Не сыграла с вами первоапрельскую шутку? Если вы не уверены в качестве ее услуг, смените ее! Без колебаний обращайтесь в компанию Tigra, которая сочетает в себе как…

Качественное программное обеспечение – это основа

Компания Tigra использует только качественное лицензированное программное обеспечение и систему на основе облачной инфраструктуры, предоставляющие возможность онлайн-решения и доступа из любой точки. Тем не менее это решение очень безопасно, поскольку используется шифрование, подобное шифрованию в…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o