Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Daňová reforma plánuje změny pro zaměstnance i živnostníky

21. 2. 2018

Mezi největší novinky reformy patří určitě konec superhrubé mzdy. Místo současné praxe, kdy je daň počítána z hrubé mzdy, ke které jsou přičteny odvody zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění, by se daň počítala přímo z hrubé mzdy. Daň by nebyla 15 %, ale 19 %. Podle propočtů ministerstva financí, by zaměstnancům klesla daňová povinnost asi o procento. Lidé s příjmy nad 1,5 milionu korun ročně dnes platí tzv. solidární daň. Ta by podle reformy měla skončit, ale příjmy se jim budou danit přímo 23 %.

Změny by se měly dotknout i OSVČ. Těm je daň počítaná ze základu daně. I v tomto případě by se měla daň zvýšit z 15 na 19 % a ti s příjmy nad 1,5 milionu ročně na 23 %. Zvýšení daní by mělo být kompenzováno možností snížit si základ daně o tři čtvrtiny odvodů na zdravotní a sociální pojištění. Těm živnostníkům, kteří neplatí nenulovou daň, by tak měla odvodová zátěž klesnout.

Těm, kteří mají příjmy z pronájmu nebude vyšší sazba daně nijak kompenzována. Beze změn naopak zůstane patnáctiprocentní srážková daň, která se vztahuje na dohody o provedení práce s výdělkem do deseti tisíc korun měsíčně a autorské honoráře s výdělkem do deseti tisíc korun měsíčně. Stejně tak výnosy z vkladů na spořících účtech budou dále daněny 15 %.

Reforma, která by mohla být účinná již od roku 2019, by veřejný rozpočet stála 22 miliard korun. K jejímu schválení je však ještě dlouhá cesta, protože musí projít připomínkovým řízením a projednáním v obou komorách.

Potřebujete pomoci s vedením účetnictví

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Tigra не сыграет с вами первоапрельскую шутку

Первое апреля, внушающий трепет день подачи финансовой отчетности наступил. Как в этом участвовала ваша бухгалтерская фирма? Не сыграла с вами первоапрельскую шутку? Если вы не уверены в качестве ее услуг, смените ее! Без колебаний обращайтесь в компанию Tigra, которая сочетает в себе как…

Качественное программное обеспечение – это основа

Компания Tigra использует только качественное лицензированное программное обеспечение и систему на основе облачной инфраструктуры, предоставляющие возможность онлайн-решения и доступа из любой точки. Тем не менее это решение очень безопасно, поскольку используется шифрование, подобное шифрованию в…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o