Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Kdy máte nárok na placené volno?

4. 8. 2017

V určitých případech má zaměstnanec nárok na volno, které mu bude plně proplaceno a nebude ztrženo z nároku na řádnou dovolenou. Náhrada mzdy se počítá z průměrného výdělku stejně jako v případě řádné dovolené.

Výjimečné životní situace

Nárok na placené volno získá zaměstnanec, který se ocitne ve výjimečné životní situaci. Jednou z nich je například svatba. Budoucí ženich nebo nevěsta mají v souvislosti se svatbou nárok na dva dny volna nad rámec řádné dovolené. Jeden na samotný obřad a jeden na případné svatební přípravy. Náhrada mzdy jim však bude poskytnuta jen za jeden den. Nárok na jeden den placeného volna mají také svatební rodiče nebo naopak dítě, kterému se žení/vdává jeden z rodičů.

Budoucí tatínek má také nárok na proplacení doby, kdy veze ženu / družku do porodnice. Na samotný porod má nárok “jen” na neplacené volno.

Život má však i smutnější stránku. S tou také počítá vládní předpis, který určuje, za jakých okolnosti mají zaměstnanci nárok na placené volno. Patří mezi ně i úmrtí. Pokud se jedná o úmrtí manžela/druha/dítěte, má zaměstnanec nárok na dva dny placeného volna. Další den, taktéž proplacený, je na pohřeb. Ostatní rodinní příslušníci mají nárok na proplacení dne pohřbu.

Zdraví je jen jedno

Pokud zaměstnanec zvolí k ošetření lékařské zařízení, které je nejblíž jeho bydlišti nebo pracovišti, má “na dobu nezbytně nutnou” nárok na placené volno. Zaměstnanec má také nárok na proplacení darování krve a to po dobu odběru i případného zotavení (maximálně 24 hodin). Nárok na placené volno má také v případě, když k lékaři doprovází manžela, rodiče své nebo partnera, prarodiče (své nebo partnera) nebo děti.

Změna je život

Ve výpovědní lhůtě musí zaměstnavatel pustit zaměstnance minimálně půl dne týdně za účelem hledání nové práce. Volno, po domluvě se zaměstnavatelem, může případně sloučit (jeden den za 14 dní…). Pokud se stěhuje, i v tomto případě má nárok na volno. Pokud stěhování bude v zájmu zaměstnavatele, má také nárok na jeho proplacení.

V případě neplaceného volna, je potřeba si pohlídat zdravotní pojištění.

 

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Tigra не сыграет с вами первоапрельскую шутку

Первое апреля, внушающий трепет день подачи финансовой отчетности наступил. Как в этом участвовала ваша бухгалтерская фирма? Не сыграла с вами первоапрельскую шутку? Если вы не уверены в качестве ее услуг, смените ее! Без колебаний обращайтесь в компанию Tigra, которая сочетает в себе как…

Качественное программное обеспечение – это основа

Компания Tigra использует только качественное лицензированное программное обеспечение и систему на основе облачной инфраструктуры, предоставляющие возможность онлайн-решения и доступа из любой точки. Тем не менее это решение очень безопасно, поскольку используется шифрование, подобное шифрованию в…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o