Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Strašák jménem daňové přiznání klepe na dveře

27.2.2014

Termín podání daňového přiznání se nezadržitelně blíží. Jak postupovat při vyplňování přiznání a jaké jsou možné sankce za chybné údaje?

Věnujte se daňovému přiznání v průběhu roku

Daňové přiznání k dani z příjmu se musí podat do konce měsíce března. „Pokuta však nehrozí, když jej podáte se zpožděním pěti pracovních dnů po termínu,“ říká Jan Vaněk, odborník na účetnictví z firmy Tigra. Doporučuje však nenechávat daňové přiznání na poslední chvíli, ideálně jej zpracovávat v průběhu celého roku. Peníze totiž musí být přijaté na účtu finančního úřadu do konce lhůty pro daňové přiznání. Zaplatit daně můžete na pokladně finančního úřadu nebo převodem na účet úřadu.

Nečekejte na poslední chvíli

Využíváte-li služby externí účetní firmy, která vám zpracovává daňové přiznání, pamatujte na to, že je potřeba ji dodat veškeré potřebné doklady s předstihem. „Je-li rozsah dokladů v řádech tisíců, nejsme schopni zpracovat daňové přiznání na počkání. Neseme za daňové přiznání zodpovědnost, a proto musíme předložené podklady pečlivě zkontrolovat“ upozorňuje Vaněk. Účetní firma také zpracuje daňovou optimalizací, která vám sníží výši daně. Rychlost vypracování daňového přiznání samozřejmě záleží na tom, kolik dokladů firma dodá a jestli jsou systematicky utříděné.

 

Za co hrozí sankce

Finanční pokuta se uděluje za opožděné podání daňového přiznání nad pět pracovních dní. Z vyměřené daně se za každý den přičítá 0,05 procent, u ztráty se jedná o 0,01 procent. Nejvyšší možná výše pokuty je 5 procent, čísly tři sta tisíc korun. Názorně to vypadá tak, že když máte na daních zaplatit 80 tisíc korun, se zpožděním o 6 dní zaplatíte 80 040 korun. Na konci dalšího měsíce pak 80 920 korun. Po 60 dnech zaplatíte na daních o 2 400 korun více.

Finanční sankce také hrozí, pokud finanční úřad neuzná daňový základ. To znamená, že bude zpětně vyměřen základ a z něho odpočtena výše daně. K tomu se připočítají úroky z prodlení a penále za nedostatky v daňovém přiznání. „Sankce činí 20 procent z doměřené částky,“ říká Vaněk z účetní firmy Tigra, na jejímž blogu najdete užitečné rady o účetnictví. Při ztrátovém podnikání činí penále 1 procento z dopočteného daňového rozdílu. Pokud vám tedy finanční úřad navýší daňový základ o 80 tisíc korun, pouze penále bude stát 16 tisíc korun, u ztrátového podnikání 800 korun.

Peněžní sankci od finančního úřadu nedostanete, pokud podáte daňové přiznání včas a bez nesrovnalostí.

Externí účetní firma nese za chyby plnou zodpovědnost

Využití služeb externí účetní firmy má mnoho výhod. Daňové přiznání vám vypracují odborníci s dlouholetými zkušenostmi a se znalostí nejnovějších právních předpisů, zákonů a úprav. „Některé firmy navíc své klienty upozorní na to, že čas dodat potřebné doklady,“ dodává Vaněk. Největší výhodou je však to, že za chybně vypracované přiznání nese finanční zodpovědnost a můžete po ní žádat odškodné v plné výši, kterou jste zaplatili jako penále finančnímu úřadu. Zaměstnanci firmy, kteří mají vedení účetnictví na starosti, ručí pouze do 4,5 násobku jejich průměrné mzdy.

Vypracováváte-li si daňové přiznání sami a nevíte si u některých položek rady, neváhejte se obrátit na příslušného správce daně, který vám ochotně poradí. 

Podívejte se na přehled slev a daňových zvýhodnění

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Tigra не сыграет с вами первоапрельскую шутку

Первое апреля, внушающий трепет день подачи финансовой отчетности наступил. Как в этом участвовала ваша бухгалтерская фирма? Не сыграла с вами первоапрельскую шутку? Если вы не уверены в качестве ее услуг, смените ее! Без колебаний обращайтесь в компанию Tigra, которая сочетает в себе как…

Качественное программное обеспечение – это основа

Компания Tigra использует только качественное лицензированное программное обеспечение и систему на основе облачной инфраструктуры, предоставляющие возможность онлайн-решения и доступа из любой точки. Тем не менее это решение очень безопасно, поскольку используется шифрование, подобное шифрованию в…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o