Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Minimální zaručená mzda podle profesí

1. 8. 2014

Často diskutovaným tématem v médiích je výše minimální mzdy. Ta se zvedla v loňském roce poprvé od roku 2007. Dnes je hodnota hrubé minimální mzdy 8500 Kč a 50,60 Kč za hodinu. Pro porovnání naši sousedi v Německu mají 8,5 eura na hodinu (přes 230 Kč).  Naopak v Rakousku minimální mzda daná zákonem není a zaměstnanci mají nárok na 14. plat.

Zaručená vs. minimální mzda

Výše minimální mzdy není ovšem jediným faktorem, podle kterého je zaměstnanec finálně odměňován. Důležitou roli hraje také zaručená mzda, která se odvíjí od jeho vzdělání a praxe. Zaručená mzda je garantovaná nejen všem zaměstnancům ve veřejné a státní správě, ale i zaměstnancům podnikatelů, kde nejsou pracovněprávní vztahy upraveny kolektivní smlouvou.Pokud si právě v této době někdo hledá zaměstnání, může si v praxi ověřit, jak to ve které firmě chodí.

Co ovlivňuje výši zaručené mzdy

Výše zaručené mzdy se odvíjí podle osmi skupin s tím, že pro 1. skupinu se zaručená mzda rovná minimální mzdě. Do skupin jste rozdělování podle:

  • platové třídy (určuje úroveň vzdělání),
  • platového stupně (délka praxe, doba péče o dítě, vojenská nebo civilní služba)
  • platovým tarifem (skupina podle platové třídy a platového stupně). Rozdílné platové tabulky mají pedagogové, lékaři a zdravotníci.

Skupina

Kč/hod

Kč/měsíčně

Vzorové pozice

1

50,60

8500

Pomocné a drobné práce

2

55,90

9400

Samostatné stavební práce, prodavačka

3

61,70

10400

Složitější klempířské práce, čišník

4

68,10

11400

Účetní, samostatný instalatér

5

75,20

12600

Všeobecná sestra, vedení účetnictví

6

83

13900

Obchodní činnost

7

91,70

15400

Finanční a marketingový stratég

8

101,20

17000

Podnikový stratég

Akuální úrovně zaručené mzdy pro rok 2018.

Kontrola dodržování zaručené mzdy

Kontrolou odměňování zaměstnanců se zabývá Státní úřad inspekce práce (SUIP). V jeho kompetencích je ukládat pokuty za porušení pracovněprávních vztahů. Za loňský rok mají firmy za tato porušení platit 57 milionů korun, kdy nejvyšší pokuty byla 550 tisíc. Podle závažnosti porušení je možné udělit pokuta až 2 miliony korun. To by se firmám, které přiznávají zaměstnancům jen minimální mzdu, nemuselo vyplatit. Mzdové účetnictví a zpracování mezd spolehlivou účetní firmou vám může ušetřit náklady a zajistí prevenci proti případným pokutám.

 

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Tigra will not play Fool's Day jokes on you

April 1st, the day of feared accounting deadlines is here. How did your accounting company handle the closing date? Did it play a Fool's Day joke on you? If you are not sure about its services, change it! Do not hesitate to contact Tigra, a company that connects serious approach and more than 20…

Custom Solutions Tailored to Our Clients' Needs

Tigra always tries to fully respect its client's wishes, requirements and customs. Together, we can find a solution that will be precisely tailored to the needs of your company - from book keeping, which will be fully in our competence, to book keeping at our client's site. Let Tigra tailor a…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o