Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

I přivýdělek přes sdílenou ekonomiku se neobejde bez papírování

16. 10. 2018

Trendem několika posledních let je přivýdělek přes sdílenou ekonomiku. Ve zkratce se jedná o úplatné poskytnutí vlastního majetku někomu jinému. Dvěma typickými příklady je pronájem vlastních bytových prostor nebo vozidla. Přesto, že oba způsoby přivýdělku mají své zastánce i odpůrce, představují možnost, jak trochu vylepšit rodinný rozpočet. Je však třeba respektovat daňové povinnosti.

Pravidla pro ubytování přes Airbnb

Přestože se v případě ubytování přes Airbnb a řízení prostřednictvím Uberu hovoří o přivýdělku, prošly v loňském roce poměrně příšnými změnami a zařadily se mezi podnikání. Poskytovatel ubytování přes Airbnb je brán jako provozovatel jakéhokoli jiného ubytovacího zařízení, tím pádem ubytování podléhá ubytovacímu poplatku a veškeré příjmy z ubytování podléhají dani z příjmu. Dříve byly příjmy daněny jako příjmy z podnájmu, což již není možné. Přestože v případě pronájmu přes Airbnb živnostenský list není podmínkou, zajišťuje pronajímatelům určité výhody.

“Příjmy z pronájmu přes Airbnb i jiných internetových platforem jsou předmětem jak daně z příjmu a pojistného, tak DPH. Poskytovatel ubytování se tedy musí přiznat k DPH a registrovat se jako identifikovaná osoba, nebo plátce DPH,” vypočítává daňové povinnosti Jan Vaněk z účetní firmy Tigra.

Výhody živnostenského oprávnění

V některých případech se může stát, že pronajímatel se musí přihlásit jako plátce DPH. Tento případ nastane, pokud jeho obrat za 12 po sobě jdoucích měsíců přesáhne jeden milion korun.

Způsoby, jak stanovit daň z příjmu jsou tři:

  1. Pronajímatel bude uplatňovat skutečné výdaje, tím pádem musí vést daňovou evidenci nebo účetnictví.
  2. Bude uplatňovat paušální výdaje - pokud nebude mít živnostenské oprávnění je limitovaný 40 %.
  3. Zřídí si živnostenské oprávnění a bude uplatňovat paušální výdaje - pak jeho limitem bude 60 %.

Místní poplatky prošly zákonnou změnou

Právě díky novele zákona o místních poplatcích se pronájmy přes Airbnb nevyhnou ubytovacím poplatkům. Ty se dosud týkaly jen lázeňským měst a sídel soustředěného turistického ruchu. Nově budou nahrazeny jediným “poplatkem z pobytu” a budou se vztahovat na všechny ubytovací zařízení. “Tyto poplatky byly vybírány jen v lázeňských městech a místech soustředěného turistického ruchu. Nově je bude moci vybírat jakákoli obec. Ta si také stanoví její výši, která nesmí překročit maximální hranici, která bude od roku 2020 21 Kč za den,” vysvětluje Vaněk.

Řidič jako podnikatel

Další oblastí sdílené ekonomiky je “pronájem” vozidla prostřednictvím Uberu. Záleží na každém, zda Uber vnímá jako taxislužbu nebo ne. Jisté je, že řidič Uberu musí mít živnostenské oprávnění, vlastnit tzv. žlutou kartu (průkaz řidiče taxislužby), složit zkoušku z místopisu a registrovat automobil do evidence vozidel taxislužby.

I řidič Uberu musí odvádět daň z příjmu a stát se plátcem DPH nebo identifikovanou osobou. “Zapomenout nesmí ani na silniční daň, protože používá k podnikání osobní automobil. Ta se platí formou čtvrtletních záloh, za rok může počítat s částkou okolo 3.000 Kč.,” říká Vaněk. Výhodné je pro něj i upravit smlouvu s pojišťovnou, aby v případě nehody vyplatili plnění.

Řidič jako zaměstnanec

Práce pro Uber má dvojí podobu. Buď je řidič podnikatelem, jak je popsáno výše, nebo se nechá zaměstnat tzv. flotilou. Flotila je společnost s ručením omezeným, která řidiče zaměstná a o jeho daně se stará. Řidič však musí pro flotilu pracovat na hlavní nebo částečný úvazek nebo na některou z dohod. V případě práce např. na smlouvu o spolupráci se musí o své daně starat sám.

Popularita sdílené ekonomiky v České republice rostla raketově. Například v Praze 1 je v současné době nabízeno realitními kancelářemi k dlouhodobému pronájmu okolo 300 bytů. Ke krátkodobému pronájmu přes Airbnb je jich v nabídce přes 3.000. Regulace tedy byly jen otázkou času. Pokud si však poskytovatelé pohlídají všechny povinnosti, stále představuje možnost jak si přivydělat, nebo v případě lukrativní lokality zajistit plnohodnotný příjem.  

 

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Tigra will not play Fool's Day jokes on you

April 1st, the day of feared accounting deadlines is here. How did your accounting company handle the closing date? Did it play a Fool's Day joke on you? If you are not sure about its services, change it! Do not hesitate to contact Tigra, a company that connects serious approach and more than 20…

Custom Solutions Tailored to Our Clients' Needs

Tigra always tries to fully respect its client's wishes, requirements and customs. Together, we can find a solution that will be precisely tailored to the needs of your company - from book keeping, which will be fully in our competence, to book keeping at our client's site. Let Tigra tailor a…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o