Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Obědová pauza je až na výjimky neplacená

7. 9. 2018

Každý zaměstnanec má nejpozději po odpracování šesti hodin nárok na pauzu. V případě osmihodinové směny tedy na jednu, pokud pracuje na dvanáctihodinové směny má nárok minimálně na dvě. Přestávka na jídlo musí mít minimálně půl hodiny. Pokud zaměstnanec ještě nedovršil 18 let věku, musí mít přestávku každé čtyři a půl hodiny.

Přestávka nesmí být na úplném začátku nebo konci pracovní směny. Dřívější odchody a ranní kávičky by tedy rozhodně neměli tuto pauzu nahrazovat. Její celková délka musí být minimálně půl hodiny, ale nemusí být vybírána najednou. Pokud je pauza vybírána na víckrát, minimálně jedna část musí mít aspoň 15 minut.

Pauza na jídlo je povinná. To znamená, že zaměstnavatel ji musí umožnit. Pokud se zaměstnanec sám a dobrovolně rozhodne ji nevyužít a pracovat bez přestávky, je to jeho věc. Není ovšem možné si prací přes pauzu na jídlo napracovat pozdní příchod nebo dřívější odchod.

Standardní pracovní směna má osm hodin. Protože se pauza na jídlo nepočítá do pracovní doby, je většinou o půlhodiny prodlužovaná. Aby tedy zaměstnanec, který začíná pracovat v sedm hodin ráno odpracoval celou směnu, musí končit o půl čtvrté odpoledne.

Existují ovšem výjimky. Na některých pozicích a v některých provozech si zaměstnanec prostě nemůže dát půlhodinovou pauzu. V takových případech musí být poskytnuta zaměstnanci aspoň přiměřená doba na oddech a jídlo a tento čas je mu proplacen. Jedná se například o případy, kdy zaměstnanec nemůže odejít od stroje, který je v nepřetržitém provozu nebo je na pracovišti sám.

Právě otázka, zda zaměstnanec na pracovišti být musí nebo nemusí a má tedy nárok na proplacení i půlhodiny na jídlo, bývá předmětem sporů mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. Ve většině případů rozřešení najde až pracovněprávní řízení, ve kterém je každý případ posuzovaný individuálně.

Speciálním případem jsou bezpečnostní přestávky. Ty jsou určeny k tomu, aby jednotvárná a jednostranná práce nezatěžovala negativně zaměstnancův organismus. Během takové přestávky může zaměstnanec práci vykonávat dal. Stačí když místo rizikové bude vykonávat nerizikovou. Pokud není možné náplň práce prostřídávat, musí být přerušena bezpečnostními přestávkami, které jsou placené. Pokud se bezpečnostní přestávka kryje s pauzou na jídlo a oddech, je proplácena také.

Potřebujete pomoci s vedením účetnictví? Poptejte nezávaznou kalkulaci.

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Tigra will not play Fool's Day jokes on you

April 1st, the day of feared accounting deadlines is here. How did your accounting company handle the closing date? Did it play a Fool's Day joke on you? If you are not sure about its services, change it! Do not hesitate to contact Tigra, a company that connects serious approach and more than 20…

Custom Solutions Tailored to Our Clients' Needs

Tigra always tries to fully respect its client's wishes, requirements and customs. Together, we can find a solution that will be precisely tailored to the needs of your company - from book keeping, which will be fully in our competence, to book keeping at our client's site. Let Tigra tailor a…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o