Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Daňová reforma plánuje změny pro zaměstnance i živnostníky

21. 2. 2018

Mezi největší novinky reformy patří určitě konec superhrubé mzdy. Místo současné praxe, kdy je daň počítána z hrubé mzdy, ke které jsou přičteny odvody zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění, by se daň počítala přímo z hrubé mzdy. Daň by nebyla 15 %, ale 19 %. Podle propočtů ministerstva financí, by zaměstnancům klesla daňová povinnost asi o procento. Lidé s příjmy nad 1,5 milionu korun ročně dnes platí tzv. solidární daň. Ta by podle reformy měla skončit, ale příjmy se jim budou danit přímo 23 %.

Změny by se měly dotknout i OSVČ. Těm je daň počítaná ze základu daně. I v tomto případě by se měla daň zvýšit z 15 na 19 % a ti s příjmy nad 1,5 milionu ročně na 23 %. Zvýšení daní by mělo být kompenzováno možností snížit si základ daně o tři čtvrtiny odvodů na zdravotní a sociální pojištění. Těm živnostníkům, kteří neplatí nenulovou daň, by tak měla odvodová zátěž klesnout.

Těm, kteří mají příjmy z pronájmu nebude vyšší sazba daně nijak kompenzována. Beze změn naopak zůstane patnáctiprocentní srážková daň, která se vztahuje na dohody o provedení práce s výdělkem do deseti tisíc korun měsíčně a autorské honoráře s výdělkem do deseti tisíc korun měsíčně. Stejně tak výnosy z vkladů na spořících účtech budou dále daněny 15 %.

Reforma, která by mohla být účinná již od roku 2019, by veřejný rozpočet stála 22 miliard korun. K jejímu schválení je však ještě dlouhá cesta, protože musí projít připomínkovým řízením a projednáním v obou komorách.

Potřebujete pomoci s vedením účetnictví

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Tigra will not play Fool's Day jokes on you

April 1st, the day of feared accounting deadlines is here. How did your accounting company handle the closing date? Did it play a Fool's Day joke on you? If you are not sure about its services, change it! Do not hesitate to contact Tigra, a company that connects serious approach and more than 20…

Custom Solutions Tailored to Our Clients' Needs

Tigra always tries to fully respect its client's wishes, requirements and customs. Together, we can find a solution that will be precisely tailored to the needs of your company - from book keeping, which will be fully in our competence, to book keeping at our client's site. Let Tigra tailor a…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o