Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Hlavní sezóna brigád je tu. Jak danit příjmy a na co dát pozor?

26. 8. 2016

Léto nabízí spousty možností přivydělat si nějakou tu korunu. Firmy se potýkají s čerpáním dovolené, zahrádky restaurací a barů praskají ve švech a zaměstnanci nestíhají, a také nastupují sezónní práce například v zemědělství nebo na koupalištích. Kdo má zájem a snahu, určitě krátkodobou brigádu najde. Na co je třeba si dát pozor jak ze strany brigádníků, tak firem?

Brigádníci nejčastěji pracují na dohody

Pro krátkodobou brigádu je nejvýhodnější k uzavření pracovněprávního vztahu dohod. Jedná se o dohodu o pracovní činnosti a dohodou o provedení práce. Dohodu o pracovní činnosti je možné uzavřít na dobu neurčitou, není omezena hodinami pro jednoho zaměstnavatele, ale nesmí být uzavřena pro práci, která v průměru překročí polovinu týdenní pracovní doby (většinou 20 hodin). Dohody o provedení práce se toto omezení netýká, ale naopak brigádník nesmí pro jednoho zaměstnavatele pracovat víc jak 300 hodin ročně.

Dohoda o pracovní činnosti je tedy vhodná spíše pro průběžnou práci po celý rok, jako je například úklidová činnost. Naopak dohoda o provedení práce je typická pro intenzivní jednorázové brigády o délce několika týdnů,“ vysvětluje Jan Vaněk, z účetní firmy Tigra.

Danění příjmů z dohod

Jakým způsobem se příjmy takto vydělané daní určují hlavně dva faktory: výše výdělku a prohlášení poplatníka daně. Do příjmů od zaměstnavatele, u kterého má brigádník podepsané prohlášení poplatníka daně, se promítnou slevy na dani, které se odečítají od vypočtené 15% zálohové daně.

Pokud by však prohlášení podepsané nebylo, je daň automaticky sražena. Je však možné ji částečně, nebo celou získat zpět. Každý brigádník má totiž nárok minimálně na daňovou slevu na poplatníka, která je 24.840 Kč ročně. Pokud nepracuje po celý rok, je velká pravděpodobnost, že slevu celou nevyčerpal a peníze odvedené na srážkové (z DPP do příjmů 10.000 Kč) nebo zálohové dani, může opět získat. Podmínkou je podání daňového přiznání. Daňové přiznání doloží Potvrzením o příjmech, které je zaměstnavatel povinen na požádání vystavit.

Druhým ovlivňujícím faktorem je výše výdělku. U dohody o pracovní činnosti je to 2.499 Kč měsíčně, u dohody o provedení práce 10.000 Kč měsíčně. „Pokud příjmy tyto limity přesáhnou, automaticky se strhává zálohová daň, která je počítána ze superhrubé mzdy, protože se už odvádí sociální a zdravotní pojištění,“ upozorňuje Vaněk.

Brigádnici na černo mohou přijít draho

Jakákoli práce, tedy i práce na dohody, musí být stvrzena písemným dokumentem, ve kterém je specifikována například doba po kterou má být práce vykonávána a minimální odměna. Jakákoli práce bez podepsané řádné smlouvy nebo dohody je práce na černo a pracovníka i zaměstnavatele může přijít hodně draho. Zaměstnavatel může dostat pokutu až 10 milionů korun a brigádník až 100.000 Kč. Větší problémy pak mohou mít zejména brigádníci registrovaní na úřadu práce. Kromě pokuty jim hrozí také vyškrtnutí z evidence.

Je nutné danit příjmy ze zahraniční brigády?

Dobrodružnější povahy hledají pracovní možnosti nejen u nás, ale i v zahraničí. Při výběru destinace je dobré zkontrolovat, jestli s cílovou zemí má Česká republika uzavřena smlouvu zamezující dvojí zdanění. Pokud ano, příjmy jsou daněny jen v zemi vykonávání práce a v Česku pak znovu ne. „Pokud však měl pracovník v jednom roce i jiné příjmy než z práce v zahraničí, musí podat daňové přiznání, a to i v případě, že mu bude vypočtena nulová daň. Za nedodržení této povinnosti náleží pokuta,“ varuje Jan Vaněk.

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Tigra will not play Fool's Day jokes on you

April 1st, the day of feared accounting deadlines is here. How did your accounting company handle the closing date? Did it play a Fool's Day joke on you? If you are not sure about its services, change it! Do not hesitate to contact Tigra, a company that connects serious approach and more than 20…

Custom Solutions Tailored to Our Clients' Needs

Tigra always tries to fully respect its client's wishes, requirements and customs. Together, we can find a solution that will be precisely tailored to the needs of your company - from book keeping, which will be fully in our competence, to book keeping at our client's site. Let Tigra tailor a…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o