Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Pravidla pro přivýdělek k zaměstnání

2. 7. 2018

Zaměstnanci mohou mít mnoho důvodů pro volbu přivýdělku ke stávajícímu zaměstnání. Může to být nedostatek financí, přemíra volného času nebo třeba snaha o osobní rozvoj a naplnění. Přestože by zaměstnavateli mělo být jedno, co dělá zaměstnanec ve volném čase, existuje jedna vyjímka. Zaměstnanec nesmí zaměstnavateli konkurovat bez jeho svolení. Souhlas zaměstnavatele musí být navíc písemný.

Zaměstnavatel je takto chráněn před zneužitím know-how, ke kterému zaměstnanec přišel právě při výkonu práce. O svolení nemusí žádat pouze v případě práce vědecké, publicistické, pedagogické nebo umělecké. Pokud zaměstnanec svolení mít nebude, je to pro zaměstnavatele důvod pro výpověď. Souhlas navíc není neomezený, zaměstnavatel ho může kdykoli odvolat. Zaměstnanec potom musí výdělečnou činnost bez odkladu ukončit. Musí samozřejmě dodržet veškeré lhůty a povinnosti vázané k druhému zaměstnavateli. Tzn. v případě zaměstnání na pracovní poměr platí i v tomto případě klasická výpovědní lhůta.

Řešením není ani “sázka na neúspěch”. Pokud zaměstnanec chce zkusit podnikat a říká si, že pokud jeho činnost nebude výdělečná, pravidlo o souhlasu se ho netýká, je na omylu. Zákon bere jako výdělečnou činnost každou činnost založenou za účelem majetkového prospěchu. Bránit se tím, že činnost nevydělává tedy není možné.

Pojistkou pro zaměstnavatele proti zneužití know-how je tzv. konkurenční doložka. Ta se uzavírá při podpisu pracovní smlouvy a zamezuje zaměstnanci po určitou dobu pracovat v oboru.

Připomeňte si, jaké jsou typy úvazky pro sezónní pracovníky

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Maßgeschneiderte Lösung für Kunden

Die Gesellschaft Tigra bemüht sich immer, die Kundenwünsche und Anforderungen sowie ihre Gewohnheiten zu berücksichtigen. Zusammen können wir also eine maßgeschneiderte Lösung für Ihre Gesellschaft ausdenken – von der Buchhaltung, die voll in unserer…

Hochwertige Software - Grundlage

Die Gesellschaft Tigra benutzt nur hochwertige und lizenzierte Software und System mit Cloud, so dass alles online gelöst wird und überall zugänglich ist. Diese Lösung ist trotzdem sehr sicher, weil es dabei eine ähnliche Verschlüsselung wie bei Banksystemen genutzt…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o