Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Otcovská dovolená podle novely o nemocenském pojištění

23. 6. 2017

Od ledna příštího roku nabude účinnosti novela o nemocenském pojištění, která obsahuje novinku známou jako otcovská dovolená. Začíná tedy být jasnější, kdo na ni dosáhne a koho se naopak týkat nebude.

Otcovská dovolená, oficiálně otcovská poporodní péče, má za cíl posílit vazby mezi dítětem a oběma rodiči a zároveň zapojit otce do péče o novorozence. Přestože se vžilo označení „dovolená“ jedná se o dávku z nemocenského pojištění, proto na její čerpání musí vzniknout nárok. Nárok na „otcovskou“ má:

  • otec dítěte = muž zapsaný na matrice do knihy narození jako otec dítěte
  • náhradní otec dítěte, které nedosáhlo ke dni převzetí 7 let

Naopak na dávku nemá nárok matčin druh, který o dítě pečuje i v případě, že dítě otce nemá (např. zemřel).

Na otcovskou dovolenou budou mít nárok i OSVČ, pokud budou minimálně tři měsíce, které bezprostředně navazují nástupu na otcovskou, účastné na nemocenském pojištění. Totéž platí pro zahraniční zaměstnance. Na otcovskou je možné nastoupit v období 6 týdnů od narození / převzetí do péče dítěte. Otec má nárok jen na jednu dávku i při narození vícerčat / převzetí více dětí. Nárok na otcovskou nemají pojištěnci ve vazbě, odsouzení a ve výkonu zabezpečovací detence. Podpůrčí doba otcovské je jeden týden. V případě, že by dítě bylo po celou dobu šestinedělí umístěno ve zdravotnickém zařízení, nemůže být otcovská čerpána. 

Co je bráno jako účast na nemocenském pojištění?

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Maßgeschneiderte Lösung für Kunden

Die Gesellschaft Tigra bemüht sich immer, die Kundenwünsche und Anforderungen sowie ihre Gewohnheiten zu berücksichtigen. Zusammen können wir also eine maßgeschneiderte Lösung für Ihre Gesellschaft ausdenken – von der Buchhaltung, die voll in unserer…

Hochwertige Software - Grundlage

Die Gesellschaft Tigra benutzt nur hochwertige und lizenzierte Software und System mit Cloud, so dass alles online gelöst wird und überall zugänglich ist. Diese Lösung ist trotzdem sehr sicher, weil es dabei eine ähnliche Verschlüsselung wie bei Banksystemen genutzt…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o