Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Neplacené volno a povinné pojištění

16. 6. 2017

V životě každého pracujícího mohou nastat situace, kdy využije neplaceného volna. Využívají jej například rodiče, kteří se i po skončení rodičovské dovolené musí starat o děti. Otázkou je, zda si musí sami platit pojistné, nebo je za ně hradí zaměstnavatel.

Neplacené volno je otázkou dohody a nesmí být zaměstnanci nařízeno. Zároveň také nárok na neplacené volno nevzniká automaticky (pokud se nejedná o výjimky ze zákona) a zaměstnavatel žádosti tedy nemusí vyhovět. Ze zákona má zaměstnanec nárok na neplacené volno v případě stěhování, narození potomka, při svatbě, nebo pokud je mu znemožněna cesta do práce. V den obřadu má zaměstnanec dokonce nárok na volno s náhradou mzdy. V případě narození potomka se tatínkům nahrazuje mzda, pokud vezou partnerku do/z nemocnice.

Některé situace však vyžadují vzít si delší neplacené volno. Například cestování v zahraničí. Po dobu čerpání neplaceného volna nevzniká povinnost platit sociální pojištění. Tím pádem ale zaměstnanci nevzniká nárok na náhradu mzdy během prvních 14 dní nemoci a dny neplaceného volna se nezapočítávají do doby nároku na důchod.

Složitější situace je v případě zdravotního pojištění. Pokud se nejedná o zaměstnance, za které by zdravotní pojištění hradil stát, odvádí je zaměstnavatel. Pokud by neplacené volno trvalo celý měsíc, záloha na zdravotní pojištění by byla počítána z minimální mzdy, pro letošní rok tedy 1485 Kč. Pokud neplacené volno bylo čerpáno jen určitou část měsíce a odměna za odpracované dny by přesáhla minimální mzdu, počítá se záloha na zdravotní pojištění z této části. Pokud by výdělek zaměstnance v měsíci nedosáhl minimální mzdy, zaměstnavatel odvede minimální pojistné a rozdíl mu zaměstnanec doplatí.

Chystají se změny v čerpání placeného volna.

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Maßgeschneiderte Lösung für Kunden

Die Gesellschaft Tigra bemüht sich immer, die Kundenwünsche und Anforderungen sowie ihre Gewohnheiten zu berücksichtigen. Zusammen können wir also eine maßgeschneiderte Lösung für Ihre Gesellschaft ausdenken – von der Buchhaltung, die voll in unserer…

Hochwertige Software - Grundlage

Die Gesellschaft Tigra benutzt nur hochwertige und lizenzierte Software und System mit Cloud, so dass alles online gelöst wird und überall zugänglich ist. Diese Lösung ist trotzdem sehr sicher, weil es dabei eine ähnliche Verschlüsselung wie bei Banksystemen genutzt…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o