Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Podnikejte na rodičovské dovolené

11. 9 2015

Jako rodiče na rodičovské dovolené můžete zvolit několik forem přivýdělku. Mezi ty ekonomicky výhodnější patří vlastní podnikání. V případě, že pobíráte rodičovský příspěvek, představuje pro vás podnikání vedlejší činnost.

Musíte sice státu začít sami odvádět zdravotní a sociální pojištění, ale v prvním roce podnikání neodvádíte zálohy a nemusíte platit minimální vyměřovací základ výpočtu sociálního a zdravotního pojištění. Je však třeba dát si pozor na fakt, že daň z příjmu budete platit zpětně.

Pokud však váš hrubý zisk (příjmy – výdaje) za rok nepřekročí 63.685 Kč, nemáte povinnou účast na sociálním pojištění. To také znamená, že celý následující rok neplatíte zálohy na toto pojištění. I v tomto případě platí základní sleva na poplatníka daně, tedy 24.840 Kč ročně. V případě nízkého hrubého zisku se tedy může stát, že výsledná daň z příjmů vyjde 0 Kč. 

Jaké jsou celkové možnosti přivýdělku během rodičovské dovolené?

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o