Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Jakého zboží se týká 10% sazba DPH

30. 1. 2015

Od ledna 2015 platí tři sazby DPH. Zůstávají sazby 21 % a 15 % a nová snížená sazba 10 %. Mezi často zmiňované položky, pro které platí nejnižší DPH, patří léky, knihy a nenahraditelná dětská výživa. 10% DPH platí ale i pro potraviny pro lidi trpící celiakií a fenylketonurií (potraviny které neobsahují fenylalanin – dochucovadlo potravin).

Původně byly v návrhu i dětské pleny. To by ovšem bylo v rozporu s daňovými pravidly Evropské Unie. Česká republika ovšem může vyvolat diskuzi o změně v příloze směrnice a dostat pleny do nejnižší kategorie DPH.

Podle ekonomů a ministra financí Andreje Babiše však třetí sazba komplikuje daňový systém a ideální by byla sazba pouze jedna. Jestli se skupina zboží podléhající nejnižší sazbě rozroste (v původním návrhu byly i potraviny a nealkoholické nápoje) nebo dojde k ujednocení sazby, ukáže čas.

Podívejte se, jak se vyvíjela DPH od roku 1993

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o