Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Jak účtovat firemní vánoční dárky

22. 12. 2014

Firemní vánoční dárky

Blíží se čas Vánoc a s ním i rozdávání nejrůznějších dárků pro klienty. Jak takové dárky zanést do účetnictví a ovlivnit tak výši své daňové povinnosti. Tři daně, které musíme vzít v potaz, jsou daň z příjmů, DPH a v případě alkoholu i spotřební daň.

Zákon je v tomto ohledu přísný, podle něj dary a reprezentace nejsou daňovým výdajem. Ale není tajemstvím, že právě neformální akce a pozornosti jsou maličkosti, které utužují dobré obchodní vztahy. Proto je potřeba využít výjimek, které zákaz daňové uznatelnosti o odpočtu DPH zmírňují.

Odpočet DPH

Pokud bude mít dar hodnotu do 500 Kč bez DPH, má plátce DPH plný nárok na odpočet daně. U dražších variant vánočních dárků pro klienty, jejichž pořizovací hodnota je vyšší než 500 Kč bez DPH, nepůjde o daňový výdaj s odpočtem DPH nikdy.

Odpočet z daně z příjmu

Pokud chceme firemní dárek odečíst také u daně z příjmů, musí se jednat o reklamní a propagační předmět. Předmět na sobě musí nést obchodní značku, ochrannou známku nebo název propagovaného výrobku či služby.

Jedním z nejoblíbenějších firemních dárků je víno. Je důležité, aby bylo označeno jako víno tiché (které jako jediný alkohol může být uznatelným výdajem daně z příjmů). Propagační předmět by měl mít nějakou souvislost s činností firmy. Pokud tedy poradenská firma dá jako dárek láhev vína, byť s logem, spojitost s její činností je ošemetná. Z účetní praxe ovšem konkrétně láhev vína bývá uznána bez problémů.

Spotřební daň

Pokud by jako dar byl zvolený jiný alkohol, který by stál do 500 Kč bez DPH, podléhal by dar spotřební dani, a tím pádem není považován za uznatelný náklad z hlediska daně z příjmů. Zůstal by ale nárok na odpočet DPH.

Dary se nezabýváme jen o vánocích. Jak je to s účtování darů a jejich DPH?

 

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o