Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Dovolená z účetního pohledu

26.6.2014

Léto je tady a pro většinu pracujících to znamená dovolenou. Na co mají nebo nemají zaměstnanci nárok? A co pohled firmy a účetnictví? Shrnuli jsme pro vás nejdůležitější informace.

Kdo má nárok na dovolenou?

Nárok na dovolenou má každý zaměstnanec, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli odpracoval alespoň 60 dnů v roce (myšleno 60 pracovních směn, ve kterých vykonáváte svou práci). Za odpracovaný se považuje den, v němž zaměstnanec odpracoval převážnou část své směny.

Na jak dlouho dovolenou máte nárok?

Existují tři druhy dovolené – dovolená na kalendářní rok nebo její poměrná část, dovolená za odpracované dny a dodatková dovolená. Základní výměra dovolené činí nejméně 4 týdny v roce. „Pokud jste státním zaměstnancem, náleží vám pak dovolená v délce 5 týdnů. U pedagogických pracovníků a akademických pracovníků vysokých škol činí dovolená 8 týdnů v kalendářním roce,“ upřesňuje Jan Vaněk z účetní firmy Tigra.

Dovolená definovaná v zákoně

Počet dní, na které má zaměstnanec nárok, je pevně daný v zákoníku práce. Týdnem dovolené potom zákoník rozumí 7 po sobě následujících kalendářních dní. Dny svátků, které připadnou na pracovní den zaměstnance, se do dovolené nepočítají. Zaměstnavatel může nad tuto zákonem danou hranici volné dny zaměstnanci ještě přidat. Počet dní je zpravidla uvedený v kolektivní smlouvě. „Proto je velmi důležité to, aby si firma jasně stanovila pravidla čerpání dovolené,“ radí Vaněk. Předejde se tak zmatkům a nejasnostem jak u zaměstnanců, tak posléze při účtování dovolených.

Kolik dní dovolené vám ještě zbývá?

Zaměstnanec vždy vidí svůj nárok na výplatní pásce. Pokud si chcete zjistit sami počet dnů dovolené, na který máte nárok, můžete si najít na internetu kalkulátor dovolené, který vám požadovaný údaj vypočítá z měsíců nebo dnů, které jste doopravdy odpracovali.

„Pokud jste za rok neodpracovali ani 60 dní u jednoho zaměstnavatele, náleží vám dovolená za odpracované dny v délce jedné dvanáctiny dovolené za kalendářní rok za každých 21 odpracovaných dnů v příslušném kalendářním roce,“ upřesňuje odborník na účetnictví z firmy Tigra. Přesný počet dní si můžete vypočítat v kalkulačce.

Když si dovolenou rozdělíte

Poskytuje-li se zaměstnanci dovolená v několika částech, musí alespoň jedna část činit nejméně 2 týdny vcelku, pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne na jiné délce čerpané dovolené. Zaměstnavatel může v dohodě s odborovou organizací určit hromadné čerpání dovolené, jestliže je to nutné z provozních důvodů. Hromadné čerpání dovolené nesmí činit více než 2 týdny a u uměleckých souborů 4 týdny.

Když si dovolenou nevyčerpáte

Při ukončení zaměstnaneckého poměru musí zaměstnavatel zaměstnanci proplatit ty dny dovolené, které nevyčerpal, pokud se ovšem nedohodnou na převedení této dovolené k novému zaměstnavateli. „Od roku 2012 je potřeba nevyčerpanou dovolenou účtovat jako dohad a zároveň do osobních nákladů, které jsou daňově uznatelné,“ říká Vaněk.

Dovolená navíc jako zaměstnanecký bonus

Zvýšení počtu dnů dovolené je u zaměstnanců velmi oblíbeným bonusem. Až 83 procent společností nabízí jeden týden dovolené navíc k povinným čtyřem. Počet dní dovolené se navyšuje především v odvětví informační a komunikační činnosti nebo v peněžnictví a pojišťovnictví. Naopak bez volna navíc jsou často zaměstnanci v oblasti ubytování a stravování.

Délka zákonné dovolené

Připravili jsme pro vás přehled délek minimální zákonné dovolené v jednotlivých zemích. V datech nejsou zahrnuté státní svátky. Zajímavostí také je, že v USA nemají zákonem stanovenou minimální délku dovolené, vždy záleží na kolektivní smlouvě, kterou zaměstnanec podepíše. V některých zemích záleží délka dovolené na počtu let praxe (např. Polsko, Japonsko, Hongkong, Singapur), v Maďarsku závisí délka dovolené na věku zaměstnance

Minimální délka zákonné dovolené

Zdroj: Průzkum konzultační společnosti Mercer, data z roku 2011

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o