Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Limit 10.000 Kč pro zpojistnění příjmů z DPP je již od roku 2012

17. 9. 2018

Aby příjem z dohody o provedení práce nepodléhal odvodům na zdravotní a sociální pojištění a byl předmětem 15% srážkové daně, nesmí překročit 10.000 Kč. Čistých 10.000 Kč pak brigádník dostane, pokud u zaměstnavatele podepsal Prohlášení poplatníka daně. Tento systém je známý. Aby také ne, když je schválený již od roku 2011. Za uplynulých sedm let přitom došlo k výraznému nárůstu mezd a životních nákladů. Změnu v dosavadních limitech by mohla přinést novela zákona, která navrhuje navýšení této hranice na 11.500 Kč. Čeká ji první čtení.

Dohoda o provedení práce se těší mezi zaměstnavateli i brigádníky velké oblibě. A to je také jeden z důvodů, proč vláda s navýšením limitu nesouhlasí. Podle ní totiž neplní svou základní funkci - krátkodobý přivýdělek na straně zaměstnance a pokrytí dočasné zvýšené potřeby práce na straně zaměstnavatele. Lidé na DPP pro stejného zaměstnavatele pracují mnohdy několik měsíců, dokonce i let. Stát tak tratí na odvodech ze sociálního pojištění a zaměstnanec není dlouhodobě nemocensky ani důchodově pojištěn. Není tedy důvod lidi pro dlouhodobé práce na DPP dále motivovat.

Pokud by však přeci jen k navýšení limitu došlo, novela řeší jen dopad na odvody na pojistném. Není specifikováno, zda by se vyšší limit týkal také odvodů srážkové daně. Minimálně by tedy novela měla být provázána se zákonem o daních z příjmů.

V současné době má brigádník s podepsaným prohlášením poplatníka daně z výdělku 11.500 Kč čistou odměnu 9.979 Kč. S novelou zákona by si tedy polepšil o 1.521 Kč.

Výrazně by si polepšil i ten zaměstnanec, který prohlášení podepsané nemá a DPP je tedy pro něj forma přivýdělku k dalšímu zaměstnání. Z hrubého výdělku 11.500 Kč dostane totiž v současnosti čistou odměnu 7.909 Kč. V budoucnu by to mohlo být 9.775 Kč.

Pokud novela nakonec projde, nabude účinnost 1. ledna následujícího roku od jejího vyhlášení. Jaké jsou další možnosti pracovních úvazků pro brigádníky

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o