Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Úřad práce pomůže se zaměstnáváním lidí nad 55 let

16. 7. 2018

Mnozí nezaměstnaní nad 55 let jistě potvrdí, že hledání práce v tomto věku je složité. Přestože do důchodu mají ještě daleko, pozvánky na osobní pohovory přicházejí zřídka. Pomoci jim může úřad práce ve spolupráci s potenciálním zaměstnavatelem.

Prvním projektem, který má za cíl zvýšit zaměstnatelnost lidí 55+ je “Společensky účelné pracovní místo - zřízené”. Jedná se o pracovní místa, které zaměstnavatel zřizuje ve spolupráci s ÚP a obsazuje je lidmi, kterým se nedaří najít jiným způsobem uplatnění. ÚP pak poskytne jednorázový příspěvek na vybavení konkrétního pracovního místa .

Druhým způsobem, jak ÚP může pomoci je částečná úhrada mzdových nákladů zaměstnavateli. Projekt je opět určený pro ty, kteří nemohou z objektivních důvodů získat na trhu práce zaměstnání a jsou mladší 30 let nebo naopak starší 55 let. Úřad práce může přispívat na mzdy zaměstnavatelům až po dobu 24 měsíců. Nejčastěji však zaměstnavatelé dostávají příspěvek 6 - 12 měsíců. Aby měl zaměstnavatel nárok na příspěvek, musí samozřejmě pracovní poměr s konkrétním pracovníkem trvat po celou dobu čerpání příspěvku a zaměstnavatel musí také měsíčně vykazovat mzdové náklady zaměstnance.

Pro získání příspěvku v rámci prvního nebo druhého projektu musí zaměstnavatel kontaktovat místě příslušné pracoviště úřadu práce a podat u něj konkrétní žádost.

Věděli jste, že úřad práce může také uspokojit mzdové nároky zaměstnanců v případě platební neschopnosti zaměstnavatele?

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o